Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olovlig körning på gångbanor upprör – nya trafikregler respekteras inte

Publicerat fredag 24 mars kl 05.50
Swea Westlund, drabbad: Jag är så besviken
(1:40 min)
Bilden är ett kollage. Den första och högra bilden tar upp halva sidan. Den är föreställande Swea Westberg som står fotad på Rektorsgatan, och lutar sig emot gång-och cykelvägsskylten. Bilden i övre högra hörnet är ett foto på Rektorsgatan igenom Swea Westbergs fönster. Och bilden i det nedre högra hörnet är ett foto på en lastbil som kör på Rektorsgatan.
1 av 2
Swea Westberg bor bara ett par meter från Rektorsgatan Foto: Felix Blom / Swea Westberg

Olovlig körning av trafik som använder gång och cykelbanor som en genväg är en onödig fara. Rektorsgatan i Bollnäs är ett exempel på en plats där det här blir ett problem.

Swea Westberg flyttade till Bollnäs från Stockholm i september förra året och flyttade in i en lägenhet på området Öster.

Ett område där många äldre bor och som brukar beskrivas som lugnt.
Men för Swea har det den senaste tiden varit allt annat än just det.

– Det skulle bli så underbart att flytta hit, med gång- och cykelväg utanför, underbart. Jag gillar ju människor och tycker det var så härligt att flytta hit från storstan. Men rätt snart började det bullra ute på vägen. Och här gick det många tunga lastbilar och massa personbilar. Säger Swea Westberg.

Bakom Sweas lägenhet löper rektorsgatan som knyter samman Östergatan med Långnäsvägen.

Det är en drygt 150 meter lång gata var av hälften utgörs av cykel- och gångväg. Men trots att det inte får framföras annan trafik på sträckan bakom Sweas lägenhet sker ändå olovlig körning. 

Det är främst lastbilar som kommer med varuleveranser som använder Rektorsgatan som en genväg. Och utöver ljud och avgaser så blir framkomligheten ett problem för dom som går längs vägen.

Swea har erfarenheter från en trafikolycka och besväras av den tunga trafiken utanför lägenheten. Det var 2010 som hon tillsammans med 30 andra medlemmar i pensionärsföreningen var ute på en dagtur på Eckerö som deras buss hastigt kom ut i väggrenen och tippade. Ett 20-tal skadades, däribland Swea och hennes nära vän omkom i olyckan.

– När den här trafiken började kom dom traumatiska besvären tillbaka. Jag har blivit jättesjuk. Jag var fullt frisk när jag kom hit, jag var så frisk att jag kunde gå utan krycka och allting. Men nu har jag åkt rakt ner i träsket. Säger Swea Westberg.

På Rektorsgatan råder det körförbud. Och gatuenheten på Bollnäs kommun säger att dom gjort vad dom kan. Emil Göthlund, trafiktekniker på Bollnäs kommun.

– Vi har väl inte gjort mer än att sätta upp skyltar, det är faktiskt allt vi kan göra på såna här ställen. Man ska höra av sig, men till polisen. Man får inte köra på en gång- och cykelväg och det tycker jag som körkortsinnehavare att man ska förstå. Säger Emil Göthlund, Trafiktekniker.

Men för Swea är det en klen tröst och hon känner en känsla av vanmakt.

– Jag är så besviken, och va tårar jag har gråtit för det här. Djupt besviken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".