Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fernando ryter ifrån mot X-trafiks färdtjänst

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 05.42
"Jag är ständigt sen till jobbet"
(1:55 min)
Rullstolsburne Fernando De Stefanis är less på färdtjänsten som han anser blivit allt sämre sista fem åren.
Rullstolsburne Fernando De Stefanis är less på färdtjänsten som han anser blivit allt sämre sista fem åren. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

111 resor om dagen är försenade med minst 10 minuter för de som åker med X-trafiks sjukresor och färdtjänst. Det visar statistik från Region Gävleborg.

Fernando De Stefanis från Norrsundet har varit beroende av färdtjänst i hela sitt liv. Och han drabbas ofta av försenade turer, säger han.

– Då får man ringa igen och säga till att bilen inte har kommit. Och det har hänt väldigt ofta det med när jag varit ute och väntat. 

35-årige Fernando De Stefanis föddes med sjukdomen spastisk diplegi, en CP-skada som ofta ger förhöjd muskelspänning i kroppen där benen är mest drabbade.

Fernando är beroende både av sin av rullstol och av färdtjänsten för att ta sig till jobbet i Gävle. Något som fungerat mestadels bra, säger han, ända fram tills för ungefär fem år sen.

– Nu åker man ju runt i hela Gävle kommun och hämtar upp folk. Det är Forsbacka ena dagen och Valbo andra dagen. När jag åkte förut var det från A till B.

Hur ofta blir det samåkningar som påverkar dig?

– Ja, nästan i 90 procent av fallen.

Fernando De Stefanis berättar också att han har permanent kateter för sin urintömning, vilket gör det extra känsligt mot förseningar och kyla. Han förklarar att det är integritetskränkande att behöva förklara sin situation för nya chaufförer och han oroar sig ofta för hur sen han ska bli så han ska hinna tömma sin blåsa. I några fall har resorna hem till Norrsundet från Gävle tagit extrema omvägar.

– Det är Söderhamn och Bollnäs. Jag undrar helt enkelt hur de lagt upp det, säger han.

När P4 Gävleborg synar statistiken över förseningar för sjukresor och färdtjänst som vi begärt ut av Region Gävleborg så visar den att var åttonde resa som gjordes under 2016 var minst tio minuter sen.

Men Monica Westlund som är enhetschef för serviceresor på X-trafik och hoppas nu att en negativ trend är bruten. Detta sen flera åtgärder vidtagits som exempelvis att ge extra tid till chaufförer i rusningstid och minska antalet områden i trafiktäta Gävle. Sen september ifjol har förseningarna minskat, säger Westlund.

Men hittills tycks inte förändringarna ha påverkat Fernando De Stefanis situation – och han tror sig veta varför färdtjänsten blivit sämre.

– Jag tror att det är ekonomi, det är väldigt mycket pengar.

Har du någon förståelse för det?

– Nej, jag har inte det. Jag är i en utsatt position och det här måste få kosta pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".