Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Legitimation för undersköterskor föreslås

Publicerat fredag 31 mars kl 16.01
Utredare: Det blir tydligt vilken kompetens som ska krävas
(1:59 min)
Delad bild: Susanne Rolfner Suvanto och en gammal dam på ett äldreboende.
Regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto förslår ett införande av legitimation för undersköterskor. Foto: Karl Enn Henricsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Utred legitimation för undersköterskor, inför en nationell ledarskapsutbildning för chefer inom äldreomsorgen och starta ett kunskapscentrum om äldres psykiska hälsa. Det är några åtgärder som regeringens utredare i dag föreslår för att förbättra äldreomsorgen.

Utredaren Susanne Rolfner Suvanto om förslaget att införa legitimation för undersköterskor:

– Det blir ett synliggörande av att detta är ett professionellt arbete och yrke. Det blir en tydlighet för den äldre personen och för befattningshavare runt omkring vad en undersköterska är, men inte minst för undersköterskan själv att känna ett självständigt eget yrkesansvar som kräver den här kompetensen, säger Susanne Rolfner Suvanto.

I snart två år har regeringens utredare undersökt hur den svenska äldreomsorgen ska bli bättre, och i dag överlämnades slutbetänkandet till äldreminister Åsa Regnér.

Åtgärderna i den nationella planen ska enligt förlaget genomföras under fyra mandatperioder, fram till år 2034.

Enligt utredaren Susanne Rolfner Suvanto skulle åtgärderna leda till ökad kvalitet.

För att garantera att de gamla får en trygg och säker vård måste enhetscheferna inom äldreomsorgen ha lämplig utbildning, enligt utredningen.

Ett nationellt mål för hur många medarbetare en chef kan ha under sig bör också införas. Ett lämpligt antal bedöms vara 30.

Senast år 2025 vill utredaren att undersköterska ska bli ett yrke som det krävs legitimation för.

– Det skulle göra att vi är i harmoni med de övriga nordiska länderna, som redan har en legitimation, liksom de västeuropeiska länderna, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto

Även äldreminister Åsa Regnér ser det som helt avgörande att undersköterskeyrkets status stärks.

– Jag förstår behovet, jag ser verkligen att vi måste öka attraktiviteten, vi måste klargöra vad en undersköterska gör, vi måste höja statusen. Om det sedan ska heta exakt legitimation, det tar jag inte ställning till, men en sådan utredning är jag positiv till, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".