Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarvar på Duvön oroar Sandarne båtklubb

Publicerat söndag 9 april 2017 kl 09.10
Jan-Erik Flink: Vore en smärre katastrof
(1:29 min)
Jan-Erik Flink med Duvön bakom sig där skarvarna nu ser ut att expandera från öar längre ut i skärgården.
Jan-Erik Flink med Duvön bakom sig där skarvarna nu ser ut att expandera från öar längre ut i skärgården. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Sandarne båtklubb befarar att skarven är på väg att etablera sig på Duvön intill hamnen och campingen. Enligt båtklubben påverkar det både miljön och ekonomin.

I fjol berättade vi om skarvkolonin i Skärså som med tillstånd av länsstyrelsen skrämdes iväg med hjälp av gasolkanoner.

Merparten av fåglarna slog ned sina bopålar på ön Kråkskär ett tusental meter utanför Sandarne båtklubb.

Perfekt, tyckte Skärsåborna som menade att ön ändå ligger i anslutning till ett industriområde med cisterner.

Okej, tyckte man i Sandarne med reservation just för att fåglarna inte kom närmare land.

Sandarne båtklubbs ordförande Jan-Erik Flink sa då till P4 Gävleborg att det skulle vara en smärre katastrof för klubben om skarven etablerade sig på Duvön.

När P4 Gävleborg besöker båtklubben så syns ett antal skarvar i träden på Duvön och flera cirkulerar i luften ovanför.

– Det är väldigt nära vårt hamnområde och det skulle få stora ekonomiska konsekvenser för oss om det skulle bli en fullständig etablering där, säger Jan-Erik Flink.

Skarven har på senare tid blivit ett vanligt inslag längs jungfrukustens band.

Men ingen vill ha fågeln nära sig eftersom dess spillning dels har en frän doft och dels slår ut växtligheten vilket får öarna att se spöklika ut.

Med tiden får dock öarna tillbaka sin grönska med extra skjuts av spillningen.

Sandarne båtklubbs ordförande Jan-Erik Flink befarar att många campinggäster kommer att välja andra platser om skarven får fäste.

– Skulle det blåsa sjöbris så blir det en enorm lukt här inne. Och det kände vi även förra året fast de var längre ut, men det kunde vi hantera på ett bra sätt.

Även Sandarne skola och boende i närområdet skulle drabbas, säger Jan-Erik Flink, som nyligen agerat för att förhindra en etablering.

– Vi har varit i kontakt med kommunen, och de har lovat att titta på det här, så borde man med relativt enkla medel kunna skrämma bort dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".