Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Söderhamn storsatsar för att hjälpa hemmasittare

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 06.08
Ungdomssamordnaren: Det är helt fantastiskt!
(1:26 min)
skoltrött klassrum skola skolbarn
Drygt 1800 elever i skolpliktig ålder har mer än fyra veckor sammanhängande frånvaro varje år. Foto: TT

Kommunstyrelsen i Söderhamn har beslutat att investera i ett nytt projekt för att hjälpa barn och unga som av olika anledningar inte går till skolan.

Söderhamns kommun storsatsar i arbetet med att få unga hemmasittare att komma tillbaka till skolan.

Projektet ELOF, Elever med Långvarig och Oroande Frånvaro får 2 miljoner kronor ur sociala investeringsfonden för att fånga upp elever i skolpliktig ålder med hög frånvaro.

Annica Norlin är ungdomssamordnare och projektledare för Ung i Söderhamn som vill använda pengarna för att komma till rätta med problemen

– Vi ser att psykisk ohälsa idag ökar bland våra barn och unga. Och med de här pengarna kan vi anställa två koordinatorer i form av en socionom och en specialpedagog som kan hjälpa och stötta de här barnen, så de snabbare kommer tillbaka till skolan istället för att stanna hemma, säger Annica Norlin.

Målet med ELOF är att elever ska få stöd utifrån olika förmågor och behov för att stärka möjligheten till att slutföra sina studier. Vilket i sin tur ökar möjligheten till att i framtiden ha en egen försörjning.

Ung i Söderhamn är en liknande verksamhet som redan finns i kommunen, men med skillnaden att den inriktar sig på ungdomar i åldrarna 16 till 21 år.

I det arbetet har det visat sig att de deltagande önskat en tidigare insats.

– I den utvärdering som vi gjort efter det här året vi haft Ung i Söderhamn så kan vi se att de ungdomarna önskat att vi skulle börja långt tidigare, säger Annica Norlin, ungdomssamordnare och projektledare för Ung i Söderhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".