Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gävle växer på förorenad mark

Publicerat söndag 16 april kl 07.00
Marken är sur!
(1:34 min)
Förorenad mark Gävle Länsstyrelsen Gävle Galvan
1 av 2
Vinter och snö? Nej, "mesa", förklarar Ulrika Nilsson och Henrik Lind. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Förorenad mark Gävle Länsstyrelsen Gävle Galvan
2 av 2
Ytvattnet avleds till ett dike där föroreningar kan filtreras bort. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävles befolkning växer och därmed också kraven på att industrimark saneras för bebyggelse. Tillgänglig tomtmark minskar, men en ny statlig bidragssatsning ger just nu kommunerna ekonomisk chans att klara återanvändning av förorenad mark.

På nedlagda Gävle Galvans stora tomt vid Gävle Strand ligger just nu ett vitt kemikalieberg som likt snö sprids ut över området. Det här pulvret ska förhindra att tungmetaller läcker ur marken berättar länsstyrelsens miljöhandläggare, Ulrica Nilsson

– Det är "mesa", alltså kalciumkarbonat som är en restprodukt från massaindustrin. Det innehåller alltså kalk som är bra för den sura marken här, förklarar hon.

Kalken kan inte ta bort giftiga tungmetaller i marken, men väl binda dem så att de inte sprids.

– Mesa höjer pH-värdet i marken, vilket fixerar metallerna så att det tar längre tid för dem att lakas ur, säger Ulrica Nilsson.

Det är årtionden av ansamlat zink men också de farligare tungmetallerna bly, nickel och kadmium som på det här sättet kan hållas kvar i marken berättar Ulricas kollega Henrik Lind, tillsynsansvarig för just Gävle Galvan. Dessutom bildar kalken en hård skorpa på marken som också förhindrar urlakning säger han och stampar belåtet i det vita pulvret.

– Markytan blir betydligt hårdare, nästan som cement, vilket hindrar regnvattnet att tränga igenom och nå grundvattnet. I stället leds ytvattnet av till ett dike där vi har placerat ett reningsfilter, konstaterar han.

Kalken skyddar omgivningen - exempelvis den närliggande Testeboåns mynningsdelta - men för att göra industritomter beboliga krävs mer sanering. Sådant kostar mycket pengar, men en ny statlig mångmiljonsatsning ger just nu länsstyrelsen en konkret chans att hjälpa kommunerna med den saken, säger Ulrica Nilsson

– Det innebär möjlighet till mer bidrag till saneringsåtgärder för förorenade områden. Pengarna är särskilt avsedda för förorenade områden där det skulle kunna vara möjligt att bygga bostäder i framtiden, säger hon.

Det gör alltså även smutsig mark mer intressant för stadsplanerarna?

– Ja, sådan mark kan ju ofta ligga centralt inne i staden och utgöra en ännu outnyttjad chans till nybyggnation, säger Ulrica Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".