Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utgivare riktar kritik mot stängda dörrar i dubbelmordsrättegång: "Inte värdigt svenskt rättsväsende"

Publicerat måndag 24 april kl 16.28
Kerstin Carlsson, ansvarig utgivare P4 Gävleborg
Kerstin Carlsson, ansvarig utgivare P4 Gävleborg Foto: Kristian Bruce Bolinder / P4 Gävleborg

Både media och åhörare fick i förmiddags vända i dörren efter beslutet att hela rättegången om dubbelmordet i Råbo, på försvarets begäran, ska hållas bakom stängda dörrar. Nu riktar flera utgivare, bland annat P4 Gävleborgs Kerstin Carlsson, kritik mot beslutet.

Som ansvariga utgivare för Helahälsingland.se, P4 Gävleborg Sveriges Radio och SVT Nyheter Gävleborg vill vi framföra våra synpunkter på Hudiksvalls tingsrätts beslut att helt stoppa mediebevakningen av rättegången.

Det är i grunden en demokratisk rättighet för allmänhet och media att ta del av och rapportera om det som sker inom rättsväsendet. Medias uppgift är att vara medborgarnas förlängda arm in i miljöer som gemene man har svårt att ha tillgång till. Förhandlingar i tingsrätt/hovrätt är exempel där det är extra viktigt.

Det aktuella mordfallet är dessutom av en synnerligen allvarlig karaktär och genom att helt stänga ute allmänhet och media finns risken för spekulationer och ryktesspridning kring vad som hänt i fallet och händer i rättssalen. Det är inte värdigt svenskt rättsväsende att medverka till en sådan situation.

Vi anser att beslutet att genomföra rättegången om Råbo-mordet utan närvaro av allmänhet och/eller representanter från media är ett olyckligt beslut.

Tillika ett unikt beslut då det, oss veterligen, inte har skett tidigare att en mordrättegång stängts på det här viset. Det torde ha varit förbehållet brott som rör rikets säkerhet. Vilket inte kan gälla fallet med den 20-årige man som misstänks för ett dubbelmord på två personer som bodde grannar i samma by.

Att delar av förhandlingen, såsom brukligt är, stängs när personliga förhållanden hos den åtalade behandlas eller när särskilt känsligt utredningsmaterial från exempelvis brottsplatsen tas upp, har vi inga synpunkter på.

Men att hela förhandlingen ska genomföras utan insyn av media och allmänhet anser vi vara ett helt igenom felaktigt beslut.

Vi menar därför att tingsrätten och dess ordförande Stefan Lättman omgående bör ompröva beslutet om att ha stängda dörrar för samtliga delar i rättsprocessen.

Kerstin Carlsson, kanalchef och ansvarig utgivare P4 Gävleborg

Tomas Froms, tf ansvarig utgivare Helahalsingland.se

Jimmy Roos, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".