Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt brist på ledarhundar i Sverige

Publicerat fredag 28 april kl 11.38
Sören Norman: Man kan röra sig på ett helt annat sätt med ledarhund.
(1:31 min)
Sören Norman med ledarlabradoren Xet, 5 år gammal.
Sören Norman trivs bra med ledarlabradoren Xet, 5 år gammal. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio

Det är brist på ledarhundar i Sverige och lång kö för att få bli förare, framförallt om man inte haft en ledarhund tidigare. Runt 90 personer väntar på att få en ledarhund i Sverige, men bara 36 hundar kommer att köpas in under 2017.

Sören Norman i Gävle har varit ledarhundsförare sedan 1978. Han tror att bristen på ledarhundar kan leda till en inskränkt rörelsefrihet för vissa synskadade.

– Det är ett jätteproblem. Det blir ju så då att om en person som har behov av en hund får vänta jättelänge så blir det svårare med orienteringen att klara sig utomhus om man måste använda käppen, säger han.

Synskadades riksförbund tog år 2006 över myndighetsansvaret för inköp av nya ledarhundar och får varje år ett anslag av Svenska staten för arbetet. Men anslaget på knappt 24 miljoner kronor har inte ökat under dom senaste 11 åren, trots att kostnaderna har gjort det.

Sören Norman är nu inne på sin sjätte ledarhund, fem år gamla labradoren Xet. Även om det skulle gå bra för honom att bruka den vita käppen för att ta sig fram utanför hemmet, föredrar han friheten som Xet ger honom.

– Man kan röra sig på ett helt annat sätt. Jag är också diabetiker så det kan vara bra för mig att motionera och gå väldigt mycket. Det är både hunden och jag hjälpta av.

Ledarhundar tränas i runt två år innan dom får börja jobba. Om hunden sedan håller sig frisk kan den jobba upp tills den blir 12-13 år gammal. I dag finns det fyra stycken ledarhundförare i Gävleborg, men enligt Sören Norman är det problematiskt att nya förare kan tvingas vänta länge på sin chans.

I dagsläget är den genomsnittliga kö-tiden för den som tidigare haft ledarhund 1 år, medan nya hundförare kan få vänta runt 3 år.

– Om jag skulle behöva ta bort honom [Xet] inom ett eller två år från att jobba som ledarhund så skulle det nog vara ganska oroligt innan man fick en ny hund. Men man får hoppas att det finns politiker och andra som kan vara med och medverka till att anslaget höjs, säger Sören Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".