Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika: Niklas Folkegård

Dagen efter deklaration

Uppdaterat onsdag 3 maj 2017 kl 10.21
Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 10.00
"Deklarationsblanketterna i Hudiksvall började se ut som en vansinnig sudoku"
(4:07 min)
Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg

Alla här i Hudiksvall går omkring och ångrar sig. De har ont i kroppen och tvingas försöka återskapa gårdagen utifrån sporadiska och vaga minnesbilder.

Jag var här igår. Jag vet vad som hände. Igår var sista dagen att lämna in självdeklaration. Av någon anledning gick Hudiksvallsborna helt upp i den grejen. Ingen i Hudiksvall deklarerade genom att sms:a, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänst. Alla fyllde i pappersblanketten. Och de gjorde det extra noga.

För vissa Hudiksvallsbor handlade självdeklarationen om att leva ut en dröm. Drömmen om att vara en person med full kontroll. En sån där revisorstyp med pullover och passiva aggressioner. Nån som kan räkna på kassaapparat utan att titta på siffrorna och blixtsnabbt hitta momsen på ett urblekt kvitto. Nån som dricker svagt kaffe för att sänka blodtrycket och prenumererar på Skatteverkets nyhetsbrev för att höja det.

Nån dricker svagt kaffe för att sänka blodtrycket och prenumererar på Skatteverkets nyhetsbrev för att höja det.

Andra hade fått för sig att det skulle vara en skön retrogrej att deklarera för hand. Den yngre generationen i Hudiksvall har bara hört talas om hur man kunde försöka dra av för en G-klav i ruta 2d, eller ta upp semesterresan som avdrag för resor till och från jobbet. Om man åker direkt från jobbet till flygplatsen så är det ju rent tekniskt en resa från jobbet.

De flesta roliga avdrag har tagits över av en fördefinierad schablon som gjort det näst intill omöjligt för en vanlig löntagare att skatteplanera på deklarationsblanketten. Och det är synd, för de allra flesta i Hudiksvall deklarerade för hand för att de drömde om det stora livet.

Alla vet att vägen till de riktigt stora förmögenheterna går inte förbi Skatteverket.

Ett liv med privatjet och offshorebolag där man skatteplanerar till frukost och har egen utredare på ekobrottsmyndigheten. Alla vet att vägen till de riktigt stora förmögenheterna går inte förbi Skatteverket, och då gäller det att vara kreativ.

Så igår var de kreativa i Hudiksvall. Lite för kreativa. Att självdeklarera blev som en dålig krogkväll. Folk började lite försiktigt med vanliga tjänsteavdrag och allmänna avdrag. Stämningen var gemytlig och avslappnad. Man gjorde ett avdrag, sen drack man ett glas vatten. Som man ska.

Men efter ett tag ville Hudiksvallsborna ha nåt annorlunda. Så de började blanda avdrag.

Efter ett tag ville Hudiksvallsborna ha nåt annorlunda. Så de började blanda avdrag.

Rotarbetsavdrag blandades med kapitalförluster. ”Överskott vid uthyrning av privatbostad” i ruta 7.3 kvittades mot avdrag för ”socialförsäkringsavgifter enligt EU-förordningen m.m.” i ruta 3.1.


Deklarationsblanketterna i Hudiksvall började se ut som en vansinnig sudoku från en parallell dimension. Inte ens Alfta ÖSA hade klarat av att orientera sig genom den.

Deklarationsblanketterna i Hudiksvall började se ut som en vansinnig sudoku från en parallell dimension.


Plötsligt hade nästan alla i Hudiksvall dragit av för mycket. De tappade omdömet. Folk försökte vaska sina fondandelsavdrag, men uppmanades att ta ett varv runt huset istället.

Alltså underlaget för fastighetsskatt i ruta 6. Problemet var bara att folk hade börjat koka ihop sina egna bilagor som de hade gömt ute i buskarna. Så fort nån gick ut kom de in med en bilaga K35, resor till och från ej marknadsnoterade fondandelar. När klockan närmade sig midnatt stod alla i Hudiksvall vid Skatteverkets brevinkast och skrek olika skatteregler åt varandra.

Idag är det helt tyst. Alla i Hudiksvall önskar att de hade deklarerat genom att sms:a, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänst.

Det här är Niklas Folkegård, från Hudiksvall, onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".