Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler söker hjälp hos Matakuten i Gävle

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 06.03
Lasse Wennman: Efterfrågan ökar explosionsartat
(1:44 min)
Personalen lämnar matkassar över disk
1 av 5
Matakuten delar ut 100-tals matkassar varje dag. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Lasse Wennman vid Matakutens insamlingsbil
2 av 5
Lasse Wennman har enda bil för insamling och utdelning av mat. En till skulle behövas, säger han. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Matakutens lokaler är trånga och välbesökta.
3 av 5
Hela världen är representerad i Matakutens lokaler. Varje dag. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Matakutens kasse fylls med frukt
4 av 5
Det är mat som affärerna slängt som fyller kassarna. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Pierre Wallenberg vid sin välfyllda matkasse.
5 av 5
Pierre Wallenberg är nöjd med sin matkasse. Tidigast om 14 dagar får han hämta nästa. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Mitt i välfärden går allt fler hungriga. Det visar den ökande efterfrågan på mat vid Matakuten i Gävle som samlar in livsmedelsbutikernas matsvinn och delar ut till behövande.

Förra året sökte 12 000 människor hjälp vid utlämningsstället och behovet bara ökar. Det säger Lasse Wennman som för fem år sedan startade Matakuten och fortfarande utgör motorn i hjälpverksamheten:

– Ja det ökar nästan explosionsartat. Förra året kom varje dag omkring 75 personer till Matakuten, nu handlar det om i genomsnitt närmare 100 hjälpsökande per dag.

Maten hämtas från ett drygt 10-tal stora livsmedelsbutiker i Gävle. Det är stora mängder som slängs bort, berättar Lasse Wennman:

– Förra året delade vi ut 126 ton, vilket motsvarar 48 fullastade sopbilar. I år kommer det att bli mer än så, konstaterar han.

Efterfrågan på mat är så stor att allt matsvinn i Gävle skulle kunna delas ut på Matakuten, tror Lasse Wennman. Det är bara brist på fordon och personal som förhindrar att verksamheten växer ytterligare, säger han.

– Vi skulle behöva en insamlingsbil till och en anställd chaufför för att klara att ta hand om allt, säger han.

De kassar med frukt, grönsaker, kaffe, bröd, kött och ost som delas ut innehåller bara livsmedel som affärerna skulle ha låtit gå i avfallskvarnen om inte Matakuten funnits. Carolin, Ibrahim och Pierre är bara några få av de många människor som verkligen behöver den maten:

– Jag har en verkligt ansträngd ekonomi, lever på nästan ingenting. Därför är Matakuten jättebra och till stor hjälp för mig emellanåt, säger hon.

Ibrahim som bara varit i Sverige några månader har stor familj men ingen inkomst. Han är också ganska nöjd med vad han fått i sin kasse:

– Bröd, bananer och mjölk. Det är bra, säger han och nickar.

Unge Pierre Wallenberg som levt ett hårt liv men som nu kommit på fötter igen, uppskattar också Matakuten:

– Det är svåra tider, allt är dyrt - då är det bra med extra mat. Jag har börjat träna och då behöver jag mycket näring, säger han och får några extra äpplen och bananer i sin redan välfyllda kasse:

– Perfekt, det blir en smoothie till frukost!

Hur viktig är Matakuten för att du ska klara dig?

– Den är nog ganska viktig fram till den dag jag har fått en sådan bra inkomst att jag inte längre måste gå hit. Där är jag inte ännu, konstaterar Pierre.

Att 1000-tals medborgare hungrar mitt i vad vi trodde var en välfärd, är en för många nästan chockerande insikt. Lasse Wennman däremot, är efter fem år med matakuten van vid att verkligheten ser ut på just det sättet. Folk reser långt för att var 14:e dag få mat, berättar han:

– Det är inte bara Gävlebor som kommer hit. Vi har också folk från Hofors, Österfärnebo, Hedesunda och Norrsundet som reser hit för att få mat.

Det är alltså nästan "normalt" att människor inte har råd att handla mat?

– Ja, det är Sverige! Den levnadsstandard som Matakutens besökare har i dag, är samma standard som missbrukare och hemlösa hade förr. I dag är det många fler som har lika tomma plånböcker som de utslagna hade förr, säger Lasse Wennman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".