Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjälpprojektet Familj till Familj i Bollnäs läggs ner

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 05.44
Initiativtagaren: Det är en stor katastrof
(1:52 min)
Anna-Lena Joners Larsson utanför Blå Lokalen
1 av 2
Anna-Lena Joners Larsson utanför den populära Blå Lokalen Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Ingrid Natander är kyrkoherde
2 av 2
Ingrid Natander, kyrkoherde i Bollnäs pastorat Foto: Kristian Westin/Svenska Kyrkan

Projektet startades 2015 med syftet att hjälpa människor med mat och kläder i Bollnäs kommun.

Initiativtagaren Anna-Lena Joners Larsson, som startade projektet ideellt innan Svenska kyrkan hakade på med finansiering, är nu orolig över vad som ska hända med de människor som är beroende av verksamheten.

– De har inget ställe att gå till längre. Den här lokalen är dagligen totalt fullpackad med människor. När lovet kommer och de har det lite tuffare ekonomiskt så har de ingen annanstans att vända sig längre. Det är en stor katastrof, säger Anna-Lena Joners Larsson.

Var beslutet väntat för dig?

– Jag trodde inte i min vildaste fantasi att kyrkan skulle avsluta projektet. För jag vet hur viktig den här verksamheten är för Bollnäs, säger Anna-Lena.

Varje dag besöker upp till femton personer Familj till Familj i Blå Lokalen på Granberg i Bollnäs.

Främst är det barnfamiljer och ensamstående föräldrar som behöver hjälp med bland annat mat, kläder och att översätta brev.

Även om kyrkorådet redan i oktober beslutade att projektet skulle avslutas den 30:e juni, fanns hopp om att beslutet skulle ändras och istället att projektet skulle permanentas. Nu blir det alltså inte så.

– Det har varit ganska mycket fokus på det här i Bollnäs, och nu vill vi lyfta diakonin på en högre nivå. Det här var en punktinsats som uppstod genom engagerade medarbetare och det är gott så. Men vi kan inte bara snöa in på en del, utan vi måste se till det stora hela eftersom det är medlemsavgifterna som bekostar diakonin, säger Ingrid Natander som är kyrkoherde i Bollnäs pastorat.

De femton personer som behöver daglig hjälp. Var ska de vända sig nu?

– Jag hoppas att kommunen tar ett ansvar, för det är egentligen deras ansvar att se till att invånarna har vad de behöver. Det är inte kyrkans ansvar i första hand, även om det har blivit så i det här projektet. Och det är ju bra att man ser kyrkan som en medspelare i samhället, säger Ingrid Natander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".