Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika: Niklas Folkegård

De sociala journalerna på Gävle sjukhus

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 10.41
”Patienten kom in med en svullen tå – du kan inte ana vad som hände sen"
(3:42 min)
Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är satiriker och krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg

För ett tag sedan fick Region Gävleborg kritik. Det är inte första gången. Den här gången var det Datainspektionen som kritiserade Region Gävleborg för brister i sekretessen för patientuppgifter.

Förra gången Region Gävleborg fick kritik var det en delegation från Region Dalarna som kritiserade Region Gävleborg för att det var kallt på golvet
under en konferens. Flera av Region Dalarnas korktofflor hade blivit så kalla att de smulade.

Den här gången var det Datainspektionen som kritiserade Region Gävleborg för brister i sekretessen för patientuppgifter. Alla med tillgång till journalsystemet har kunnat få fram vilken patientinformation som helst, och så ska det inte vara.

Journalerna hanteras i ett krångligt datasystem som gör det i princip omöjligt för alla att få ut nån information alls.

Region Gävleborg försvarade sig med att journalerna hanteras i
ett krångligt datasystem som gör det i princip omöjligt för alla att få ut nån information alls. Dessutom har man sparat in på läkarsekreterare, så informationen är slarvigt skriven. Det är knappt så att det går att betrakta som information. Och när det gäller offentliga handlingar, information som
ska vara lätt att få tag på, är sekretessen näst intill kompakt. Det kanske kunde kompensera?

Tack för helvete
Men kritiken stod kvar. Datainspektionen tyckte fortfarande att Region Gävleborg var dåliga. Och det kändes ju inget kul. Regioncheferna gick omkring med lite skamsen hållning i korridorerna. Detvar låg stämning i fikarummet och det kändes som att andra regioner började titta snett på Region Gävleborg.

Region Gävleborg försökte då hantera kritiken som en region ska. Man tackade för kritiken, sa att “det är bra att de kontrollerar oss”, och tillsatte en arbetsgrupp.

Men då hände det som inte fick hända. Arbetsgruppen började arbeta. Och inte på något normalt regionalt sätt, med utredningar och rättssäkerhet och sånt där trams. Folk i arbetsgruppen började bete sig som påtända konsulter. De tänkte snabbt och jättelångt utanför boxen. Det var knappt så att de hann rita diagram.

Folk i arbetsgruppen började bete sig som påtända konsulter. De tänkte snabbt och jättelångt utanför boxen.

Och det här med att förankra sina beslut fanns det varken tid eller lust till. Arbetsgruppen svävade iväg som en
tappad ballong. Och helt plötsligt hade de förändrat regionens journalsystem totalt.

Det här med att förankra sina beslut fanns det varken tid eller lust till.

Arbetsgruppen hade kommit fram till att det här med sekretess var överskattat. Istället behöver patienterna lära sig att leva med lättåtkomliga journaler. Att bara rycka på axlarna och ta det lite som en kul grej. Bjuda på sig själv.

Så istället för att stärka sekretessen har Regionen nu valt att
lägga upp alla journaler på sociala medier. Det finns bara fördelar med det. De flesta som blir sjuka blir ju det för att de vill ha sympati eller uppmärksamhet – och det får man ju på nätet.

Om journalerna ligger ute på Facebook så kan man få så många gillatummar att man tillfrisknar. Ser man glåmig ut efter en stroke så kan läkarna fixa till det i Snapchat genom att klistra på gulliga öron och att livesända en gastroskopi på Instagram är att ta selfien till en helt ny nivå.

De flesta som blir sjuka blir ju det för att de vill ha sympati eller uppmärksamhet, och det får man ju på nätet.

Som patient kan man crowdfunda sina behandlingar, och läkarna kan hjälpa till genom att formulera journalerna som clickbait-nyheter: ”Patienten kom in med en svullen tå, du kan inte ana vad somhände sen”. Vården behöver inga läkarsekreterare längre, jobbet kommer att skötas av 22-åriga bloggare som jobbar gratis för att få in en fot.


Det här är Niklas Folkegård, från Gävle Sjukhus, onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".