Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor hjälpinsats efter branden på asylboende i Vågbro

Publicerat måndag 5 juni 2017 kl 16.59
"Tack för att ni hjälper oss"
(1:56 min)
Said Elembayev är en av ett 60-tal personer som förlorade allt i branden på Asylboendet i Vågbro.
1 av 5
Said Elembayev är en av ett 60-tal personer som förlorade allt i branden på Asylboendet i Vågbro. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Jan Lejon är en av många privatpersoner som skänkt grejor efter branden.
2 av 5
Jan Lejon är en av många privatpersoner som skänkt grejor efter branden. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Erik "Lubbe" Persson som äger asylboendet säger att larmet troligen räddade många människors liv ur branden.
3 av 5
Erik "Lubbe" Persson som äger asylboendet säger att larmet troligen räddade många människors liv ur branden. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Britt-Marie Windemo, ordförande för Rädda Barnen i Söderhamn, får mycket beröm från de asylsökande för sin hjälpinsats.
4 av 5
Britt-Marie Windemo, ordförande för Rädda Barnen i Söderhamn, får mycket beröm från de asylsökande för sin hjälpinsats. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Polisens tekniker undersöker det nedbrunna asylboendet i Vågbro.
5 av 5
Polisens tekniker undersöker det nedbrunna asylboendet i Vågbro. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Dagen efter branden på asylboendet i Vågbro i Söderhamn så får de boende som blivit av med i princip alla sina ägodelar hjälp av bland andra Rädda barnen och Migrationsverket.

Massor av söderhamnare har skänkt kläder för att hjälpa de nödställda efter branden natten mot söndagen. En av dem är Jan Lejon som fick ett hjärtligt tack från Hossein som är en av de 60 som förlorade allt han äger.

– Jag vill säga tack för att ni hjälpt oss, säger Hossein.

Du möts av kärlek och tacksamhet från de som bor här?

– Ja, det känns bra. Det är en massa kläder, ja de är helt nya. Tror till och med att prislapparna är kvar, säger Jan Lejon.

Hossein har kommit helt ensam till Sverige från Iran och har precis som många andra av de 150 personer som bor på asylboendet i Vågbro en tuff situation nu.

Asylboendet är nedläggningshotat från september och många som bor kvar är de asylsökande som har det allra tuffast med psykisk ohälsa och handikapp. Nu har många också förlorat i princip allt de äger.

Hossein är glad för allt stöd, men också kritisk till Migrationsverket som han tycker ger för lite pengar i den akuta situationen.

– Vi har ingenting, de ger oss bara ett papper med 96 kronor för att köpa schampo, tvål och handdukar för att kunna duscha. Det är inte nog.

Migrationsverket flyttade för övrigt ut sin verksamhet till Vågbro idag för att kunna hjälpa till på plats.

– Det är tragiskt och beklagligt det som hänt. Vi har först och främst sett till att alla vet var de ska bo i dag, säger Petra Lindh, chef på Migrationsverket i Söderhamn.

Migrationsverket har också arbetat LMA-kvitton som ska ersätta LMA-korten tillfälligt. LMA-kort är en identitetshandling för asylsökande som gör att de kan ta kontakt med sjukvården.

Rädda Barnen lovordas för sin insats och inte minst för insamlingen av kläder. De har också en leklägenhet på området och genom den lärt känna barn och vuxna, därmed har de kunnat spela en viktig roll känslomässigt.

– När det kommer människor som de har förtroende för och känner så släpper pressen de känner inombords så det får pysa, säger Britt-Marie Windemo.

I övrigt fortsätter arbetet med teknisk undersökning av brandplatsen. Polisen har också en särskild utredningsgrupp på plats som utreder grova brott eftersom brottsrubriceringen är en grov mordbrand.

Hittills har inget sagts om att det ligger ett brott bakom, bara att branden tycks ha startat i ett uppehållsrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".