Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika: Niklas Folkegård

Skutskär blir ett spel

Publicerat tisdag 13 juni 2017 kl 08.55
Niklas Folkegård: Unga människor behöver omedelbar feedback och massor av poäng för att ens hålla sig vakna
(3:46 min)
Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är satiriker och krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg

I förra veckan berättade P4 Gävleborg att massafabriken här i Skutskär börjat använda metoder från spelindustrin. Anledningen till det var att det hade blivit tråkigt att jobba på fabriken.

Åtminstone för unga människor. Unga människor behöver omedelbar feedback och massor av poäng för att ens hålla sig vakna. Det får man av spelindustrin.

Egentligen har det alltid varit tråkigt att jobba på fabriken i Skutskär, men äldre generationers fabriksarbetare fick sina kickar på annat sätt. Facket och arbetsgivaren hade tidigare kommit överens om att jobba med arbetsplatstrivseln utifrån den kända devisen ”det var så roligt jag måste skratta det kom en trekantig gubbe in”, men vid årsskiftet gick den sista trekantiga gubben i pension och sen dess har folk suttit stilla på varsin pall i den tomma personalmatsalen. Någonting måste förändras.

Egentligen har det alltid varit tråkigt att jobba på fabriken i Skutskär, men äldre generationers fabriksarbetare fick sina kickar på annat sätt.

Med hjälp av spelutvecklare har man nu förändrat stora delar av produktionen. Det har blivit så kallad gamification i hela fabriken. Dagens arbetare går omkring i en spännande datorsimulering. Man kan hoppa omkring i fliskoken och skjuta vitlut med plasmakanoner. Om man överlever får man en miljon poäng som man kan använda till att köpa extrautrustning eller en kexchoklad i caféet. Det är datorsimulerad kexchoklad.

Unga människor behöver omedelbar feedback och massor av poäng för att ens hålla sig vakna.

Arbetarna sköter jobbet från sköna gamerstolar med
surroundljud och force feedback i ryggstödet. Det ska både låta och kännas som att man simmar omkring i pappersmassa. Då och då kommer HR-chefen in och säger att det är skadligt att spela för mycket, att man borde gå ut och få lite frisk luft och spela fotboll eller träffa kompisar. Det gör att
arbetarna spelar ännu mer, alltså jobbar över.

Treskiftet har bytts ut mot natt-LAN.

Treskiftet har bytts ut mot natt-LAN. Facket vill göra tillägg till kollektivavtalet som garanterar snabba grafikkort och vätskekylda processorer så det inte laggar.

Till sist blev det så roligt att jobba på fabriken att alla andra i Skutskär blev avundsjuka. Det är ju inte så himla roligt att bo i Skutskär, och när det blivit gamification på fabriken så blev livet i Skutskär ännu tråkigare i jämförelse. Så nu har folk i Skutskär bestämt sig för att göra egen
gamification. Tyvärr saknar Skutskärsborna erfarenhet från spelindustrin, så de kan inte göra gamification exakt likadant som på fabriken. Men tack och lov fanns det ju spel även innan datorernas tid.

Gatorna i Skutskär har målats med stora gula, gröna, röda och blå prickar. Man tar sig fram genom att slå med tärning och möter man nån så ger man personen en knuff så får personen gå hem och börja om från början. Den lokala restaurangen har börjat servera fläsknoisetten på ett lite aggressivt sätt. Kasta Gris.

Den lokala restaurangen har börjat servera fläsknoisetten på ett lite aggressivt sätt. Kasta Gris.

På Rotskärsskolan har man antagit en lokal läroplan där pedagogiken utgår från att varje fråga kan besvaras med ”Finns i sjön!” och så får den som ställt frågan själv leta reda på svaret. Den lokala löparklubben springer bara diagonalt, ridskolan har lärt sina hästarna att gå två steg framåt och ett steg åt sidan, och Skutskärs bönder får bara gå ett steg i taget. Folk är lite rädda för kungafamiljen.

Det här är Niklas Folkegård, från Skutskär, onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".