Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så bakar du Linus somriga Hallonpavlova

Publicerat torsdag 15 juni kl 13.46
Linus Larsson: Du ska vara jättenoga med att inte ha fett i skålen – använd helst inte en plastskål överhuvudtaget
(10 min)
En bild på den goda hallonpavlovan som Linus bakade, Det är en rund gräddtäckt marängbotten på toppen dekorerad med färska bär.
Hallonpavlova passar alldeles utmärkt som alternativ till den klassiska gräddtårtan. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann "Hela Sverige bakar" 2015. Nu kan vi följa hans bakskola varannan torsdag, här i P4 Gävleborg.

Pavlova är en tårta eller dessert som du kan ha vilken fyllning och smak som helst. En massa bär och grädde och det kan bara bli rätt. För att få den så där spröd i skalet och seg inuti så är det viktigt att den får stå kvar på eftervärme i ugnen. Gör absolut inget om den står så över natten. 

 Ingredienser till Linus bäriga Hallonpavlova

 Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 3 dl (270 g) strösocker

  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2 msk (16 g) maizena

 Halloncurd

  • 4 äggulor
  • 250 g färska hallon
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 ½ dl (135g) strösocker

  • 125 g smör

 Till montering

  • 250g hallon
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljessens
  • citronmeliss

På med massa bär, det finns inga gränser.

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Rita en cirkel, cirka 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt och hårt skum i en bunke. Tillsätt sockret, citronsaften och den röda färgen lite i taget under konstant vispning. Fortsätt vispa tills allt är invispat och du har fått en hård och blank maräng.
  3. Sikta ner maizena och vänd in den i marängen med en slickepott.
  4. Bred ut marängen i cirkeln på bakplåtspapperet. Jag använder två slickepottar för att dra upp kanterna lite så att marängen får formen av en grund skål.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme.  Stäng av värmen och låt marängen svalna helt med ugnsluckan stängd, cirka 1-2 timmar.
  6. Vispa äggulorna i en bunke.
  7. Skölj och rensa hallonen. Mixa dem till en puré med stavmixer eller i en matberedare.
  8. Koka upp hallonpuré, citronsaft och socker i en kastrull och låt sjuda i några minuter. Sila nu purén i en sil om man vill ha bort kärnorna. Lägg i smöret och rör om tills det har smält. Häll lite av blandningen över äggulorna under konstant omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  9. Sjud halloncurden på svag värme tills första bubblan bildas, den får inte överstiga 85 grader.
  10. Häll upp curden i en ny, ren skål. Kontaktplasta och ställ den kallt så att svalnar.
  11. Lägg nästan all curd i botten av ”marängskålen”, men spara lite till grädden.
  12. Skölj och rensa hallonen.
  13. Vispa grädden tillsammans med vaniljessensen i bunke och blanda sedan ner den sparade curden så att det blir en fin marmorering. Bred ut den över pavlovan och dekorera med färska hallon och citronmeliss.

125 grader

10-12 bitar

3 timmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".