Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#grillskolaniP4

Grillskolan lektion två: Lax och blomkålsspett med asiatisk risnudelsallad

Publicerat fredag 16 juni kl 09.14
"Det är så gott så jag får gåshud"
(16 min)
Lax med päron & ingefärsglaze och blomkålsspett med asiatisk risnudelsallad för 4 personer
Lax med päron & ingefärsglaze och blomkålsspett med asiatisk risnudelsallad för 4 personer Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio

Grillskolan i P4 Gävleborg fortsätter och under den andra lektionen så är det lax och blomkål på grillen. Under sommaren så ger vi dig enkla recept på sommarmatlagningens absoluta höjdpunkt - grillningen.

Den här gången med grillprofilerna Anders Litzell och Daniel Hellman från Gävle som också tävlat i SM i grillning. Här får du lära dig receptet på lax med päron och ingefärsglaze och blomkålsspett med asiatisk risnudelsallad för 4 personer.

– Det är så gott så jag får gåshud, säger Daniel Hellman när han smakar av blomkålen som myst till sig på grillen. 

Hör hela tillagningen steg för steg i klippet! 

Laxen

  • Laxfilé 160 g bitar x 4
  • Päron och ingefärsglaze
  • 1 dl japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk sesamolja
  • 1 päron rivet
  • 3 msk vitt vin
  • 3 klyftor vitlök riven
  • 1 rödlök finhackad
  • 1 msk sambal olek
  • 1 limejuice och rivet skal
  • 1 msk riven ingefära

Blanda alla ingredienserna till glazen och koka tills löken, ingefäran och päron är mjukt. Mixa med stavmixer.

Grilla laxen hårt direkt över kolen på skinsida cirka 2 min, vänd och grilla på kött sida cirka 1 min. Lägg laxen på sidan av glöden och lägg på glazen. Grilla under lock i cirka 4-5 min tills laxen har en innertemperatur på 50-5 5 grader.

Blomkålsspett hot and sour

  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 msk tabasco
  • 3 st vitlöksklyftor riven
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl smält smör
  • ½ dl vittvinsvinäger
  • ½ dl flyttade honug

Skär blomkål i medelstora buketter. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt blomkålen ligga i cirka 20-30 minuter. Trä blomkålen på spett och grilla het direkt över kolen. Ta bort blomkålen och lägg den på sidan av glöden och grilla indirekt under lock i cirka 20 min.

Varm Risnudelsallad

  • Risnudlar för 4 personer (en förpackning) 
  • Champinjoner
  • Zucchini
  • Rödlök
  • Salladlök
  • Paprika
  • Vitkål
  • Dressing
  • 2 lime pressad och rivet skal
  • 2 msk fisksås (kan väljas bort om man vill ha helt vegetarisk)
  • 2 msk socker
  • 1 st vitlök riven
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk ingefära riven
  • 1 msk sambal olek

Lägg risnudlar i hett vatten cirka 3 min, spola av dom i kallt vatten. Hacka alla grönsaker. Blanda alla ingredienserna till dressingen. Stek grönsakerna lätt, en viss krispighet ska vara kvar. Blanda i risnudlarna och häll över dressingen och blanda ihop allt. Toppa gärna med hakade nötter och färsk koriander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".