Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsägare får ja till avverkning – men kan ändå inte avverka

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 06.00
Per-Olof Löfgren: Vi får i alla fall inte avverka
(1:40 min)
Gammal skog som ska avverkas
Kvarvarande gammal skog som ska avverkas. Foto: Örjan Holmberg/Sverigas Radio

Frågetecknen hopar sig för skogsägarna i Hälsingland. Skogsstyrelsen har hävt sitt beslut om avverkningsstopp för två av fem markägare – men det betyder inte att det är fritt fram att avverka.

Snart ska ärendet tas upp i mark- och miljödomstolen i Östersund. En av de som nu får avverka sin skog enligt Skogsstyrelsen är Per-Olof Löfgren i Vallsta. Men han berättar att det fortfarande inte är fritt fram.

– Alla fem ärendena ligger hos mark- och miljödomstolen för beslut så vi får i alla fall inte avverka, säger Per-Olof Löfgren en av de fem markägarna som blivit drabbade av den tolkning som Skogsstyrelsen har gjort av EU:s art- och habitatdirektiv, som ska skydda vissa utpekade djur och växter inom EU, i det här fallet lavskrikan.

Fågeln lavskrika är en nordlig art som har sin sydliga gräns i Gävleborgsområdet. Och enligt Skogsstyrelsen så skulle en avverkning kunna hota lavskrikan lokalt. Men förra veckan - strax innan ärendet skulle upp till förhandling i mark- och miljödomstolen - så beslutade Skogsstyrelsen att det var okej att avverka två av de fem utpekade områdena, varav ett är Per-Olof Löfgrens.

– Det besked jag fick då var att Skogsstyrelsen hade gjort en grundligare utredning, säger Per-Olof Löfgren som förstås är nöjd med Skogsstyrelsens beslut men han tycker ändå att ärendet är illa skött.

– Det är lite dåligt av myndigheten att fatta ett så vittgående beslut på så lösa grunder.

Åsa Lundberg, specialist på tillsynsenheten på Skogsstyrelsen, håller inte med Per-Olof Löfgren i kritiken att beslutet är ogrundat.

– Beslutet vi fattade kring avverkningen i området med lavskrika var inte fattat på lösa grunder. Det föregicks av mycket djupgående diskussioner, besök på plats och med ett omfattande underlag. Inför förhandlingarna använde vi oss även av expertutlåtande från Artdatabanken. Svårigheten har varit att det är första gången det prövas sedan EU-förordningen börjat tillämpas och varje fall måste avgöras för sig.
 

Har du någon förståelse för att man vill skydda lavskrikan?

– Nej, den har både en god bevarandestatus och är inte rödlistad. Det finns ett antal andra fåglar som verkligen är hotade där man kanske ska göra vissa insatser, säger Per-Olof Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".