Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget eldningsförbud i Gästrikland

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 15.48
Håkan Andersson: Det har ju inte varit någon toppensommar
(1:27 min)
Engångsgrillar på stranden
Fortfarande möjligt att grilla i skog och mark Gästrikland Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Gästrike Räddningstjänst tog idag beslutet att ett eldningsförbud inte är nödvändigt för tillfället i Gästrikland. Det här bland annat på grund av låga temperaturer och  mycket regn.

I fredags tog länsstyrelsen i Uppsala beslutet att införa ett eldningsförbud i Uppsala län. I Gästrikland är det däremot inte lika torrt och därför beslutade Gästrike Räddningstjänst idag att ett eldningsförbud inom det här området inte är nödvändigt i dagsläget.

 – Det som har mest påverkan när det kommer till risk för brand är framför allt höga temperaturer över lång tid,  blåst och låg fuktighet i luften och det har ju inte varit någon toppensommar så här långt i alla fall, säger Håkan Andersson Avdelningschef, Gästrike Räddningstjänst.

Gästrike räddningstjänst kommer fortsätta att göra en daglig riskanalys och att SMHI tidigare gått ut och varnat för hög brandrisk längs Gävleborgs kustland menar Håkan Andersson kan ha och göra med att det blåser mer, är lite soligare samt torrare där.

– Det kan se lite olika ut. Men just nu i vårt område så finns det ingen anledning till ett generellt förbud när det gäller eldning. Däremot ska man självklart vara aktsam när det gäller öppna eldar ute över huvud taget, säger Håkan Andersson Avdelningschef, Gästrike Räddningstjänst.

 

Vad gäller vid eldningsförbud?

Då eldningsförbud råder är:

  • det förbjudet att göra upp eld i skog och mark samt i villaträdgårdar
  • grillning är endast tillåten i särskilt iordningställda grillplatser och i för ändamålet utformade grillar
  • det förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus

Med iordningsställd grillplats menas en grillplats som är konstruerad så brandspridning inte kan ske. Tillfälligt anordnade grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats. Engångsgrillar får inte användas i skog och mark, eftersom dessa inte har samma säkerhet som en vanlig grill.

Vid eldningsförbud rekommenderas att:

  • inte röka i skog och mark
  • undvika arbete med maskiner eller verktyg i skog och mark, som kan orsaka gnistor eller varmgång.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".