Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tröstlös kamp för säkrare väg

Publicerat fredag 11 augusti kl 13.27
Trafiksäkerheten i Marma
(1:49 min)
Trafik i Marma
1 av 2
Har koll på trafiken genom Marma. Kjell Grönberg bor precis vid vägen och anser att många kör för fort. Foto: Erik Leijonhufvud/Sveriges Radio
Trafikskylt i Marma
2 av 2
Svårt att få gensvar. Kjell Grönberg vid skylten som kommunen vill få flyttad. Foto: Erik Leijonhufvud/Sveriges Radio

De höga hastigheterna genom Marma i Norduppland har varit ett problem som engagerat ortsborna i tjugotalet år. Men trots flera framstötar och skrivelser är det svårt att få igenom även små förbättringar.

Det var i februari i år som flera föreningar i det lilla samhället vid Dalälven skrev till Älvkarleby kommun och efterlyste åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. Enligt Leif Månsson som bor i Marma drar den tunga trafiken igenom samhället i hastigheter långt över gällande 50 kilometer i timmen som gäller före och efter övergångsstället som leder ner till bad- och båtområdet vid fjärden.

Älvkarleby kommun skrev i februari ett brev till Trafikverket om att skyltningen är fel i området. Informationen om vilken hastighet som gäller kommer för tätt inpå övergångstället mitt i samhället. Enligt Malin Lidow-Heneryd, bygg- och miljöchef i Älvkarleby kommun, har man gjort påstötningar förut, men man beslutade sig för att göra det igen.

– Jag har inte hört något, säger Kjell Grönberg som är förste vice ordförande i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Brevet skickades in i februari från Älvkarleby kommun. Nio dagar senare kom ett svar från Trafikverket. Det handlade inte om när skyltflytten kan bli av, utan att det krävs mer handläggning och svar kring tidigare beslut innan frågan kan hanteras av Trafikverket.

– Det har alltid varit problem här. Folk måste ju ta sig över vägen, och åks det fort är det svårt att hinna, säger Kjell Grönberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".