Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vegetariskt julbord – här är Marie Brodins recept

Publicerat onsdag 20 december 2017 kl 10.17
"Vi behöver hotta upp det traditionella julbordet med grönt"
(1:13 min)
Vegetariskt julbord
1 av 2
Marie Brodins vegetariska julbord. Foto: Martina Söderlind/Sveriges radio
Marie Brodins vegetariska julbord.
2 av 2
Marie Brodins vegetariska julbord. Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio

Vi är inne i julbordens stora tid. Något som blir allt mer populärt är det vegetariska julbordet. Här får du tips av kocken Marie Brodin från Gävle.

Rödkålssallad med granatäpple och apelsin
Ca 6-8 port

  • 1/2 litet rödkålshuvud
  • 2 apelsiner
  • 1/2 dl russin eller hackade dadlar
  • 1 liten påse ruccolasallad
  • 1 granatäpple
  • salt

Skär rödkålen i fina strimlor. Skala och skär apelsinerna i fina små kuber. Krama kålen tillsammans med lite salt och apelsinerna. Blanda sedan ned russinen och ruccolasalladen. Lägg salladen på ett stort fat och strö över granatäpplekärnor.

Picklade grönsaker

  • 1 glasburk 0,5 liter
  • Ca 10 brysselkål
  • 1 morot
  • 1/2 kålrabbi
  • Inläggningslag
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 krossade kryddpeppar
  • 4 lagerblad
  • En nypa salt

Skär varje brysselkål i fyra delar. Skiva moroten och kålrabbin tunt. Koka upp inläggningslagen. Varva grönsakerna med lagen i glasbruken. Lägg på locket omedelbart. Låt svalna och förvara i kyl.


Färska vårrullar med jordnötssås
4 port

  • 2 msk jordnötssmör med bitar
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 msk japansk soja
  • 1 pressad lime
  • 1/2 dl vatten
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 liten bit riven färsk ingefära
  • Blanda allt noga tillsammans och smaka av. Tillsätt mer av någon ingrediens om så önskas.
  • 12-16 ark rispapper
  • 2 morötter
  • En näve sockerärtor
  • Tre vårlökar
  • 1/2 kålrabbi
  • Färsk bladspenat

Strimla alla grönsaker utom bladspenaten fint. Koka upp vatten i en stor, vid kastrull. Låt vattnet svalna något. Doppa ett rispapper i vattnet och lägg det på en skärbräda. Lägg på lite av alla grönsaker och rulla ihop till en rulle. Kom ihåg att vika in ändarna! Upprepa proceduren tills grönsakerna är slut. Strö över lite svarta sesamfrön. Doppa i jordnötssåsen och njut!


Hasselnötsgriljerad kålrot
4 port

  • 1/2 kålrot
  • 1/2 dl hackade hasselnötter
  • Rapsolja
  • Salt

Skala kålroten och smörj in den med olja. Strö över hackade hasselnötter och salt. Baka av i 200 grader varm ugn i ca 45 min tills den fått fin gyllene färg. Skär i skivor och servera med jordärtskockspuré och grönkålschips. 


Rostad jordärtskockspuré
4 port

  • 1/2 kg jordärtskockor
  • Ca 4-5 dl mandelmjölk
  • Saft av en halv citron
  • Salt och peppar

Skrubba jordärtskockorna noga. Klyfta dem och lägg på en plåt insmorda i lite rapsolja. Rosta i 275 grader högst upp i ugnen ca 15 min. Lägg jordärtskockorna i en kastrull tillsammans med mandelmjölken. Låt koka upp och sjud i ca 10 min. Ta av från spisen och mixa till en slät puré. Smaksätt med citronsaft och salt och peppar. Servera med griljerad kålrot och grönkålschips!

Grönkålschips

  • 5 blad grönkål
  • Olja
  • Salt

Riv av grönkålsbladen från stammen och bryt i mindre bitar. Krama grönkålen med lite olja, lägg glest på en plåt och kör av i ca 10 min på 200 grader. Håll koll så att de inte blir allt för brända! Kålen ska vara krispig men inte bränd när de är klar.

Friterad avokado
4 port

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 äggvita
  • 2 avokado

Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och vatten till en klumpfri smet. Vispa äggvitan helt fast och vänd ner i smeten. Skala och skär avokadon i medelstora kuber. Doppa avokadon i frityrsmeten. Fritera i 180 grader olja tills fin gyllene färg. Låt droppa av på hushållspapper. Salta och servera med saffransmajo.

Saffransmajo

  • 2 dl majonäs
  • 1/2 pkt saffran

Blanda majonäsen med saffran. Salta om det behövs.

Stuvad grönkål
4 port

  • 6 grönkålsblad
  • 1 pkt kokosgrädde
  • Saft av en halv citron
  • Salt och peppar

Riv av grönkålsbladen från stammen och bryt i mindre bitar. Fräs i lite olja i en större panna. Häll på kokosgrädden och låt sjuda på svag värme i ca 10 min. Smaka av med citron och salt och peppar.

Rostade rödbetor med feta och rostade hasselnötter
4 port

  • 8 rödbetor
  • Olja
  • Salt
  • Flytande honung
  • 100 g fetaost
  • 2 msk rostade hackade hasselnötter

Borsta rödbetorna noga. Skär i klyftor och blanda med lite olja och salt. Lägg ut på en plåt och rosta i 250 grader ca 20 min. Lägg rödbetorna på ett fat och ringla över honung. Strö över smulad fetaost och rostade hasselnötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".