Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättluncher ska göra Gävleborgsborna sundare

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 07.45

Invånarna i Gävleborg är fetare än den genomsnittliga Svensken och Gävleborgs län tillhör de län i landet som har högst dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Men nu ska nyckelhålsmärkta luncher leda till hälsosammare liv.

Projektet med hälsosammare luncher startade i våras med en tre dagars utbildning då ett tiotal restauranger i Söderhamn deltog. Det är på initiativ av livsmedelsinspektör Lena Engvers som projektet dragits igång.
För att få benämningen nyckelhålsmärkta luncher får inte fetthalten överstiga 17 gram per portion. För närvarande är det bara restaurangerna Statt, Vågbro Center och Tassili som börjat laga nyckelhålsmärkta luncher. Men hittills är inte efterfrågan särskilt stor bland lunchgästerna säger Miloud Hammo på restaurang Tassili.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".