Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Smittläkare varnar för mässlingepidemi

Publicerat fredag 7 juni 2002 kl 07.25
Andelen barn i Sverige som vaccineras mot mässling är nu färre än vad Världshälsoorganisationen, WHO, anser behövs för att förhindra epidemier. cVartannat landsting, däribland Gävleborgs, når inte upp till minimirekommendationen.
Andelen två-åringar som har fått vaccin mot mässling fortsätter att minska, det visar ny statistik från Smittskyddsinstitutet. Varannat landsting - däribland Gävleborgs - når nu inte en sorts lägstanivå som Världshälsoorganisationen WHO anser behövs för att förhindra epidemier. I januari år 2002 var drygt 88 procent av två-åringarna vaccinerade. Det är en kraftig nedgång jämfört med ett år tidigare. De senaste åren har allt fler föräldrar - på grund av rädsla för biverkningar -avstått från att vaccinera sina barn. En trend som allvarligt oroar barnläkare och smittskyddsexperter eftersom mässling kan ge allvarliga följdsjukdomar, som hjärn- och lunginflammation och i riktigt svåra fall leda till döden. Om de barn i en årskull som vaccineras blir för få, ökar risken för en epidemi.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".