Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad trivsel ska leda till högre betyg

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 10.36

Förra året hamnade Bergby centralskola i botten på betygsstatistiken för Gävles skolor. Men nu har ett intensivt arbete inletts för att vända den trenden och öka trivseln och motivationen på skolan, tillsammans med eleverna.

Och man trivs bättre när det är fint i skolan, säger Anna-Karin Berglund i sjuan, som har gjort en väggmålning tillsammans med sina vänner.

Förra året fick bara 54 procent av de som gick ut nian på Bergby centralskola godkänt i alla ämnen. Det var det lägsta resultatet i hela Gävle. Sedan i höstas jobbar Bergby centralskola mycket med frågor som trivsel, trygghet och en profilering inom entreprenörsskap. Dessutom fick skolan nyligen, tillsammans med andra skolor i Hamrångebygden, nästan 400 000 kronor från EU till personalutveckling. Skolan hoppas att arbetet på sikt ska leda till att andelen elever som går ur nian med gymnasiebehörighet ökar.

Rubrik:

Ökad trivsel ska leda till högre betyg i Bergby

Ingress:

Förra året hamnade Bergby centralskola i botten på betygsstatistiken för Gävles skolor.

Men nu har ett intensivt arbete inletts för att vända den trenden och öka trivseln och motivationen på skolan, tillsammans med eleverna.

Och man trivs bättre när det är fint i skolan, säger Anna-Karin Berglund i sjuan, som har gjort en väggmålning tillsammans med sina vänner.

Brödtext:

En blåmålad bänk att sitta på är fastsatt under väggmålningen, mellan skåpen och väggen i en korridor på Bergby centralskola. Under helgen som gick fick eleverna städa och dekorera skolan, sy kuddar till nyinköpta röda soffor och göra det fint i korridorerna.

En konkret ansiktslyftning som syns mycket, men bara en väldigt liten del i det stora utvecklingsarbete som Bergby skola nu genomför för både elever och personal och som i förlängningen ska leda till bättre skolresultat.

Förra året fick bara 54 procent av de som gick ut nian på Bergby centralskola godkänt i alla ämnen. Det var det lägsta resultatet i hela Gävle.

Sedan i höstas jobbar Bergby centralskola mycket med frågor som trivsel, trygghet och en profilering inom entreprenörsskap. Dessutom fick skolan nyligen, tillsammans med andra skolor i Hamrångebygden, nästan 400 000 kronor från EU till personalutveckling.

Skolan hoppas att arbetet på sikt ska leda till att andelen elever som går ur nian med gymnasiebehörighet ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".