Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppmärksammat fiskemål i Hovrätten

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 07.17

Inom kort kommer det att handla om fiske i Hovrätten i Sundsvall. Huvudpersonen är yrkesfiskaren Lars Berglund från Bönan, som i Gävle Tingsrätt dömdes för brott mot fiskelagen. Själva brottet bestod i att han inte köpte ut ett fartygstillstånd, när han själv skaffade ett nytt - regler som baseras på att fiskeflottan inte får utökas i Europa.

Nu ska hovrätten pröva fallet som har fått stor uppmärksamhet.  Utslaget kan vara helt avgörande om reglerna kommer att ändras eller inte.

Om Lars Berglund skulle frias i Hovrätten så kan det få positiva effekter för yrkesfiskarna i länet. Fiskeriverket får då bakläxa när det gäller hanteringen av fartygstillstånd som har skapat obalans i Sverige eftersom en fiskare i länet måste betala dyra avgifter för att någon annan ska lägga av nere på västkusten. Ett regelverk som Lars Berglund har protesterat mot och anser sig inte behöva följa - framförallt som myndigheten har lämnat över ansvaret till en marknadsbörs som godtyckligt köper och säljer fartygsrätter.

Om Lars Berglund och hans två systersöner, som också är delägare i trålaren, blir dömda i Hovrätten så är fisketraditionen slut för deras del. Men Fiskeriverket har tagit intryck från förhandlingarna i Gävle Tingsrätt och gjort försök till lättnader i reglerna. Länsstyrelsen i Gävleborg driver nu också frågan om att Bottenhavet ska bli ett eget förvaltningsområde. Om detta går igenom så blir det juridiskt knepigt om Lars Berglund döms.

Eftersom de nuvarande reglerna om fartygstillstånd då inte skulle gälla för yrkesfiskarna i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".