Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare nypor mot tjuvjägare

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 09.52

Nu satsar staten på att komma åt tjuvjakten på de fyra stora rovdjuren - lo, järv, varg och björn - samt på kungsörn. Bland annat ska det om några veckor startas en universitetsutbildning för poliser och för länsstyrelsernas naturbevakare som ska få lära sig hur de ska göra vid misstänkt tjuvjakt.

I utbildningen ingår bland annat jakträtt och hur man säkrar DNA-spår för att på så sätt komma åt tjuvjakten på dom stora rodjuren i Sverige.
Förhoppningen med utbildningen är att den ska leda till fler fällande domar eftersom utredningarna idag i många fall är bristfälliga och misstänkta tjuvjägare går fria.
För att lättare komma åt planerad tjuvjakt vill dessutom polis och åklagare att lagen ändras så att man i framtiden kan dömas för förberedelse till tjuvjakt.
Redan idag pågår ett omfattande arbete mot tjuvjakt. Inte minst i Jämtland där man - förutom att man tagit fram särskild utrustning som ska underlätta brottsplatsundersökningar på fjället - också jobbar mycket aktivt med att spåra tjuvjägare. Det sker genom ett samarbete mellan polisen och Länsstyrelsens naturbevakare. Bland annat görs särskilda spaningar från helikopter - ett sätt att kunna täcka stora områden på kort tid och lättare kunna följa spår efter misstänkta tjuvjägare.
Men det är samtidigt svårt att komma åt tjuvjägare - en blodfläck i slutet av ett skoterspår kan vara allt man har att gå på och då gäller det att kunna samla bevis - något naturbevakare och polis nu ska bli bättre på med hjälp av Umeå universitet som håller i utbildningen.
Bakom utbildningssatsningen står den nationella ”samverkansgruppen mot illegal jakt på stora rovdjur” som kommit till på världsnaturfondens initiativ och där förutom världsnaturfonden också riksåklagare, naturvårdsverket, statens veterinärmedicinska anstalt samt representanter från olika delar av polisen ingår. Bland annat Lars-Erik Nordin från Gävlepolisen - som också håller på att slutföra en handbok för hur polisen ska hantera grova jaktbrott i landet. Slutligen har polis och åklagare efterlyst en lagändring för att komma åt de som planerar tjuvjakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".