Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritisk överklagan för brist på beslutsunderlag

Publicerat fredag 29 september 2006 kl 08.22

Igår fick kommunstyrelsen i Gävle yttra sig över ett överklagande till Länsrätten om att Gävle kommun bryter mot kommunallagen när man går in som delägare i en biobränslepanna som ägs av Karskär och EON.

Ett av huvudskälen till överklagandet är att beslutet i kommunfullmäktige i juni i år inte var baserat på tillräckligt beslutsunderlag, menar socialdemokraten och före detta kommunalrådet Ing-Marie Hansson i Gävle som har överklagat till Länsrätten.
Gävle Energis styrelsebeslut den 1 juni som avrådde kommunfullmäktige att gå in i ett ägarskap med Karskär och Eon skickades inte ut tillsammans med de handlingar som kommunfullmäktige skulle ha inför mötet en vecka senare. Ett viktigt beslutsunderlag som var baserat på branschexperters uttalanden, menar Ing-Marie Hansson.
Med på Gävle Energis styrelsemötet då beslutet togs om att rekommendera fullmäktige att säga NEJ till ett delägarskap i Karskär fanns Gävle Energis ordförande Mats Ågren, samma person som i egenskap av kommunstyrelsens ordförande drev igenom ett JA i kommunfullmäktige till ett delägarskap till en kostnad på 100 miljoner kronor.
Fullmäktige fick till slut beslutsunderlaget från Gävle Energi - men först samma dag som fullmäktige skulle fatta beslut. Men nu fanns också med ett ytterligare expertutlåtande som rekommenderade ett JA till delägarskap. 
I yttrandet till Länsrätten som klubbades igår i kommunstyrelsen så underströk kommunstyrelsen att man inte har brutit mot kommuanlagen eller någon princip när det gäller ett Ja till ett delägarskap i Karskär och EON. Kommunstyrelsens ordförande Mats ågren ville dock inte ge någon kommentar till överklagandet till Länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".