Nya försök bryta Israels Wagnertabu väntar

Publicerat: torsdag 3 januari 2013 kl 13:11 , Mitt i musiken

Israels unga Wagnersällskap tänker ännu en gång försöka bryta den inofficiella bojkotten i landet mot den tyska tonsättaren Richard Wagners musik. Wagner skulle fyllt 200 år i maj, men att fira hans födelsedag - det tänker sällskapets ordförande Jonathan Livny inte göra, trots att han älskar Wagners musik. Han skiljer på mannen och musiken.

Läs mer Nya försök bryta Israels Wagnertabu väntar

Priset stiger - igen! - för nytt konserthus

Publicerat: onsdag 2 januari 2013 kl 15:44 , Mitt i musiken

Bygget av det nya tjusiga konserthuset i Hamburg kan bli ännu dyrare! På det nuvarande priset måste man nämligen också lägga en så kallad omsättningsskatt. Det kan göra att huset som kallas Elbfilharmonie kommer att kosta drygt 600 miljoner euro eller drygt 5,4 miljarder kr, skriver den tyska tidningen Der Spiegel.

Läs mer Priset stiger - igen! - för nytt konserthus

Ny spårvagnslinje väcker
oro på Berwaldhallen

Publicerat: torsdag 20 december 2012 kl 16:07 , Mitt i musiken

I Stockholm planeras en ny spårvagnslinje ut till den nya stadsdelen Norra Djurgårdstaden. Enligt de nuvarande planerna kommer spårvagnarna att passera utanför både SVT, Sveriges Radio och Berwaldhallen. Detta har väckt en stark oro för bullerstörningar hos public-servicebolagen säger Sveriges Radios före detta VD Mats Svegfors, numera styrelseordförande i SRF som äger de berörda fastigheterna.

Läs mer Ny spårvagnslinje väcker oro på Berwaldhallen

Violinist räddade helaftonbalett

Publicerat: onsdag 19 december 2012 kl 14:38 , Mitt i musiken


Snacket går över världen om andreviolinisten Andrej Nikolaev som räddade Kungliga operans unika och traditionstyngda version av Tjajkovskijs balett Nötknäpparen i lördags kväll. Föreställningens dirigent insjuknade plötsligt bara några minuter in i föreställningen.

- Vi har precis spelat marschen. Det är ungefär 10 minuter in i föreställningen, berättar Andrej Nikolaev och fortsätter:

- Vi vet inte vad som händer. Vi ser bara att hon akut måste ut.

Andrej Nikolaev och de andra orkestermusikerna ser att Eva Ollikainen är blek i ansiktet, och hur hon lämnar pulten.

Läs mer Violinist räddade helaftonbalett

”Är du oppositionell idag får du inte spelningar ”

Publicerat: fredag 14 december 2012 kl 10:47 , Mitt i musiken 4 kommentarer

I Ungern avlöser manifestationer mot Fidesz-regeringen varandra. Studenter har demonstrerat under hela veckan mot högre kostnader och mindre oberoende för universiteteten.  Och i ett år har ett gäng journalister stått utanför tv-huset i Budapest för at protestera mot vad de anser vara en politisk styrning av media. Samtidigt, så har Ungerns stora rappstjärna Dopeman korats till alternativ president av den ungerska yttrandefrihetsorganisationen Milla, “Million for press freedom”. 

Läs mer ”Är du oppositionell idag får du inte spelningar ”