STUDIO ETT FREDAG 25 JULI

Kampen mot hiv och aids

Publicerat: fredag 25 juli kl 10:21 , Studio Ett

I dag slutar den 20:e internationella Aids-konferensen i Melbourne, Australien. På konferensen antogs en "Melbournedeklaration" som manar till att avskaffa all diskriminering och kriminaliserande lagstiftning som i dag går ut över hiv-positiva eller de som lever med risk att drabbas av hiv. Vad är det för lagstiftning man syftar på, och hur drabbar den människor? Samtal med Monica Ideström från Folkhälsomyndigheten och sydafrikanske pastorn Jaipe Mokgethi Heath som jobbar för Svenska kyrkan, båda på plats på konferensen.

Blir det en tredje intifada?

Publicerat: fredag 25 juli kl 15:20 , Studio Ett

Antalet dödsoffer i Gaza överstiger 800, enligt nya uppgifter. I går var det en av de blodigaste dygnen hittills med närmare 100 döda. Bland annat miste 15 människor livet när en FN-skola besköts med artilleri. På Västbanken utbröt också oroligheter när tusentals palestinier protesterade mot Israels Gazaoffensiv. Demonstrationen vid Qalania är den största palestinska protesten sedan den andra initifadan. Samtal med Anders Persson, doktor i statsvetenskap och Lillrut Sarras som bor i Ramallah på Västbanken, platschef för hjälporganisationen Individuell människohjälp.

Varför ruttnar svenska grönsaker på odlingar?

Publicerat: fredag 25 juli kl 11:13 , Studio Ett

Trots att det är högsommar och svenska grönsaker växer så det knakar, importerar Sverige en stor del av grönsaker från kontinenten. I Halland ruttnar squashen på fälten medan butikerna fylls av squash från Holland. Samtal med Helene Andersson, regionansvarig LRF Halland och Harald Lagerstedt, gruppledare för Centern i Halland. 

Joaquin Pérez Becerra - frigiven nätaktivist

Publicerat: fredag 25 juli kl 11:08 , Studio Ett

Tidigare i veckan kom Joaquin Pérez Becerra hem till Sverige efter att ha suttit fängslad i La Picota-fängelset i Colombia under tre år. Han var anklagad för samröre med Farc-gerillan, men friades på alla punkter i torsdags förra veckan. Hör intervju med Joaquin Pérez Becerra och samtal med Sveriges Radios förra korrespondent i Latinamerika Lars Palmgren.

Insamlingsprojekt för skolkamrat

Publicerat: fredag 25 juli kl 11:42 , Studio Ett

Konflikten i Gaza fortsätter och parterna verkar längre ifrån varandra än på länge. Men för nio år sedan, på en skola i Italien, träffades palestinske Bahaa Eddin, israeliske Lior Vol och svenska Sarah Nilsson Dolah. Bahaas hus i gränsstaden Rafah i Gaza har bombats sönder och nu leder Sarah ett insamlingsprojekt på internet för att hjälpa Bahaa och hans familj, och till det har Lior Vol och flera andra israeler bidragit. Reportage av Sally Henriksson, Sveriges Radio.