STUDIO ETT TORSDAG 24 APRIL

Studio Ett sänder direkt ifrån Biskopsgården

Publicerat: kl 11:27 , Studio Ett

I Biskopsgården i Göteborg, fortsätter skottlossningarna mitt i bostadsområdena trots en massiv polissatsning de senaste sju månaderna.

Hör läraren och boxaren Amir Smesem som vill vända utvecklingen och kämpar för det som är positivt, Natalie Rocha och Venice Blomstrand, boende i Biskopsgården, länspolismästare Klas Friberg, polisen Markus Larsson, Anna Johansson, kommunalråd (S) och justieminister Beatrice Ask. Hör också personal från Dimvädersgatans förskola, som hamnat mitt i skottlinjen. Efter skottlossning på barnens utegård har man fått nog och vädjar om medkänsla och barnen hänger upp hjärtan i buskarna med kärleksbudskap.

Kan kryssningsrobotar hota alliansfriheten?

Publicerat: kl 15:20 , Studio Ett

Regeringen vill nu att Sverige ska skaffa kryssningsrobotar till de nya Gripenplanen som med hög precision kan användas mot mål i andra länder, som exempelvis Ryssland. Kryssningsrobotar har en räckvidd på omkring 40-60 mil och kan förstöra hamnar, flygbaser eller andra militärt strategiska mål långt inne i andra länder. Hör Magnus Christiansson, militärstrategisk forskare och Mats Eriksson.

Brist på sjuksköterskor stänger vårdplatser

Publicerat: kl 15:16 , Studio Ett

Bristen på sjuksköterskor är så stor att flera sjukhus i landet har tvingats stänga vårdplatser på grund av personalbrist. Det visar en granskning som Sveriges Radios program Kaliber har gjort. Samtidigt idag manifesterar sjuksköterskor runt om i landet för högre lön - under parollen "Inte under 25 000". Om tio år kommer det att behövas 225 000 personal inom vård och omsorg, enligt Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Hans Karlsson, avdelningschef Vård och Omsorg på SKL är med i Studio Ett.

20 år av demokrati i Sydafrika

Publicerat: kl 11:38 , Studio Ett

På söndag den 27 april fyller det demokratiska Sydafrika 20 år. 1994 fick alla vuxna människor rösta som jämlikar i valet som gjorde Nelson Mandela till landets förste svarte president. Och mycket har förbättrats under två decennier utan apartheid, fler svarta får utbildning, fler får bostäder. Men mycket av den mark som fråntogs många människor på grund av raslagarna har inte lämnats tillbaka och orättvisorna och ojämlikheten ute på landsbygden består. Reportage av Maria Sjöqvist, utrikesreporter på Ekot och tidigare korrespondent i Sydafrika.

Ny polsk deckarvåg

Publicerat: kl 12:00 , Studio Ett

Att svenska deckarförfattare som Stieg Larsson, Camilla Läckberg och Henning Mankell haft stora internationella framgångar vet säkert de flesta, men hur många känner till det polska deckarundret? För det är på gång; från en handfull titlar per år för tio år sedan, handlar det nu om närmare hundra och många författare är på väg att nå den internationella scenen. Scandinavian Noir är på väg att ersättas av Polish Noir berättar Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson .