STUDIO ETT FREDAG 1 AUGUSTI

Vapenvila i Gaza avbruten

Publicerat: fredag 1 augusti kl 10:17 , Studio Ett

Efter drygt tre veckor av stridigheter har Israel och Hamas enats om ett 72 timmar långt eldupphör. Men redan nu på förmiddagen anklagade bägge sidor varandra för att ha brutit mot vapenvilan. Kommer den att hålla? Tanken är att parterna under vapenvilan ska mötas i Egypten och förhandla vidare för att försöka komma fram till en mer långsiktig lösning. Hur går förhandlingarna till och vad kan man tänka sig att medlare som Egypten och USA kan bidra med? Vilka frågor behöver man lösa för att nå en varaktig fred? På vilka punkter riskerar förhandlingarna att falla samman? Samtal med Helena Lindholm, freds- och utvecklingsforskare, Naomi Rytz, i Israel, Johan-Mathias Sommarström, Sveriges utsände i Gaza.

Rasbegreppet tas bort från svensk lagstiftning?

Publicerat: fredag 1 augusti kl 10:47 , Studio Ett

Regeringen vill ta bort rasbegreppet från svensk lagstiftning. Men förslaget får kritik från bland annat Afro svenskarnas riksförbund som menar att det är viktigt att ha kvar begreppet för att belysa diskrimineringen i samhället. Samtal med Erik Ullenhag, integrationsminister (FP), Zakarias Zouhir, ordförande Afrosvenskarna Stockholm och aktiv inom Vänsterpartiet i Stockholm.

Stora skogsbränder på många håll

Publicerat: fredag 1 augusti kl 11:11 , Studio Ett

Det brinner på flera ställen i Sverige. Räddningstjänsten försöker bland annat få kontroll över en omfattande skogsbrand mellan Sala och Surahammar sedan i går. Samtal med Anders Granström, docent vid SLU och specialiserad på brandekologi om hur man släcker skogsbränder och den stora faran med skogsbränder.

Möt Marianne Lindström 95 år

Publicerat: fredag 1 augusti kl 10:54 , Studio Ett

Med jämna mellanrum hör vi om åldringar med hemtjänst som kan få träffa i snitt 14 olika hemtjänstanställda under en tvåveckorsperiod. Nu ska vi träffa Marianne Lindström 95 år i Råneå i Norrbotten som är en av dessa äldre som har det just så. Hur är det, att efter ett långt liv få sin säng bäddad eller sin kropp duschad av ständigt olika mer eller mindre kända personer? Reportage av Helene Almqvist, Sveriges Radio.

Hårda strider har blossat upp i Ukraina

Publicerat: fredag 1 augusti kl 16:42 , Studio Ett

Hårda strider har återigen blossat upp i närheten av den plats där ett malaysiskt passagerarplan störtade för två veckor sen i Ukraina. Samtidigt har de internationella inspektörer som tvingades bort från vrakplatsen för en vecka sen på grund av stridigheter, nu kommit tillbaka för att undersöka platsen. I staden Donetsk har de proryska rebellerna infört undantagstillstånd. Samtal med Sten Sjöström, Sveriges Radios utsände.