Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Fenomenet "Solsidan" – från TV-rutan till bioduken
Fre 01 dec kl 14:00
P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Komediserien Solsidan har haft en närmast osannolik framgång sen den började sändas 2010. Publiken har älskat att skratta åt Ove, Mickan, Anna, Alex och Fredrik som tampats med livets vardagsfrågor i ett privilegierat bostadsområde i Stockholmstrakten.

Nu har den liksom så många andra framgångsrika tv-serier blivit film - Göran Everdahl och Nina Asarnoj har sett den och djupdyker i själva fenomenet "Solsidan".

Dessutom har vår reporter Björn Jansson träffat genom bakom filmen. Förutom de välkända Solsidan-paren dyker det upp några nya ansikten i filmversionen, bland annat Sven Wollter, Frida Hallgren och Henrik Schyffert.

– Det går inte att bara vara rolig i en och en halv timme. Så det gällde att blanda in en tillräckligt stor portion allvar och ändå behålla själva Solsidan-känslan, säger Felix Herngren, som både regisserat tillsammans med brodern Måns Herngren och, som i TV-serien, spelar Alex.

– En del kommer nog att tycka att, oj, det här var lite allvarligare än vad jag trott att det skulle vara.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".