Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Stora jordbävningar kan komma flera på en gång
Tor 27 sep 2012 kl 12:10
Den stora jordbävningen utanför Sumatra i Indonesien i våras var speciell. Den har lett till att forskarna fått ompröva sin uppfattning, att det måste ta lång tid mellan stora jordbävningar på olika håll... i världen. Med påföljd att man måste ompöva sina riskbedömningar för kommande katastrofer. Det visar ny forskning presenterade i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Kommer du ihåg den stora jordbävningen utanför Sumatra i Indonesien i våras? Jordbävningen inträffade 11 april cirka 42 mil från storstaden Banda Aceh i Indonesien. Skalvet mätte 8,7 på Richterskalan. Det följdes av flera efterskalv senare kom ännu ett kraftigt skalv med magnituden 8,2. Skakningarna ska ha känts i både Singapore, Thailand och södra Indien. Höga vågor ute till havs kunde iakttas, tsunamivarning utfärdades, men tsunamin uteblev den här gången. Men efter föregående jordbävningen på samma plats, 2004, blev det en flodvåg.

Det är tydligt att den här regionen är särskilt jordbävningsdrabbad och att risken för tsunami är stor. Nu i veckan har nya forskningsresultat presenterats i den vetenskapliga tidskriften Nature, som utgått från Sumatra-skalven och där presenteras nya intressanta resultat som kan förändra hur riskbedömningar för nya katastrofer kan göras. Det är ju kontinentalplattorna under oss som rör på sig, och som under tidens gång flyttat och fortfarande flyttar på våra världsdelar, och jordbävningar beror på det.

Men det här gången - i Indonesien - var det något märkligt. Vetenskapsradion har sökt upp uppsalaseismologen Björn Lund för att reda ut vad som hände och vad nytt man nu kan lära av händelsen.

Medverkande: Björn Lund, seismolog, Uppsala.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".