Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Finlands 100 år av självständighet
Ons 06 dec kl 15:00
Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Idag kulminerar vårt grannland Finlands firande av 100 år som självständig nation. Hela 2017 har varit ett jubileumsår som speglats inte minst i kulturen. 

I Sverige är det premiär för den tredje filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska roman "Okänd soldat", denna gång i regi av Aku Louhimies. Det är den dyraste finska filmproduktionen någonsin och den är en enorm publiksuccé i Finland. Vad är nytt i den här filmatiseringen? Och vad säger den om den finska självbilden? Samtal med Sveriges Radios tidigare finlandskorrespondent Bengt Lindroth.  

I vår kommer Sirpa Kähkönens dokumentära bok om rödgardisten Hugo  på svenska och finska. Helene Alm har träffat Sirpa Kähkönen, som ägnat hela sitt författarskap åt att skriva om det finska inbördeskriget som bröt ut bara en månad efter självständighetsdagen.

Vad säger tillbakablickandet på de historiska krigen om vilka frågor Finland bör ställa sig om framtiden? Intervju med Fredrik Sonck, kulturredaktör på Hufvudstadsbladet.

Det blir också finsk kultur utan krigstema; Jenny Teleman har läst "Spleenish" av Ulla Donner, en serieroman om håglöshet, och Nina Asarnoj har sett aktuella "Little Wing", en prisbelönad film om 12-åriga hästtjejer i regi av Selma Vilhunen.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".