Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Kino: Bilden av Sverige - Kino åker på glesbygdssafari.
Fre 05 okt 2012 kl 18:15
Kritikerna har rosat, hyllat och älskat Gabriella Pichlers långfilmsdebut Äta, sova, dö som har premiär den här helgen. Filmen är en kärleksfull skildring av den nordvästskånska glesbygden. Om livet i... en liten håla, och vad som händer när grönsaksfirman på orten måste skära ner på personalen. Pichler har valt att spela in filmen i sina gamla hemtrakter, själv flyttade hon till skånska Örkelljunga när hon var åtta år gammal. Tillsammans med vår reporter Saman Bakhtiari återvänder hon till sin gamla hembygd, och det börjar hemma hos Gabriellas mamma, som också har en roll i Äta, sova dö - och tycker att dottern är en hård arbetsledare. Det finns fler filmer än Äta, sova, dö på höstrepertoaren som handlar om den svenska landsbygden och småstadslivet. Redan nu kan man se Patrik Eklunds påhittade småstad Backberga i Flimmer och om några veckor kan man kolla in Lycka till och ta hand om varandra, där regissören Jens Sjögren försökt återskapa barndomens småländska Sävsjö. Nina Asarnoj har träffat Jens Sjögren och Patrik Eklund för att diskutera den dramaturgiska potentialen i livet i det lilla samhället. Om igen är programpunkten där Kinos lyssnare berättar om vilken film de sett flest gånger. Den numera pensionerade gymnasieläraren Elisabeth Bjurfjell hörde av sig till Kino för att hon har ett långt och innerligt förhållande till krigsfilmen Kellys Hjältar. Anders Bennysson ringde upp för att ta reda på varför. Lisa Bergström tipsar om rekommenderade kulturintag i helgen, på bio, tv och dvd: Programledare: Roger Wilson Producent: Lisa Bergström

Den franska filmindustrin har fått ett nytt flaggskepp. Den enorma satsningen på filmstudio La Cité du Cinéma i förstaden Saint-Denis norr om Paris. Det är regissören och producenten Luc Besson som står bakom projektet. Och tanken är att skapa en fransk motsvarighet till brittiska Pinewood Studios, eller jätteanläggningarna i Hollywood. Men olyckskorparna har förstås redan börjat kraxa på franska. Dels för att man tycker att Besson kanske kunde ha släppt in fler aktörer i projektet.Dels för att det hela var ett projekt stöttat av den förra, borgerliga, regeringen i Frankrike. Johan Tollgert har besökt La Cité du Cinéma.

En fransk skådespelare och regissör som har parallella karriärer i både Frankrike och USA är Julie Delpy. Hon som hänger med Ethan Hawke i filmerna Bara en dag och Bara en natt - och som snart kommer att göra om det där i en tredje film: Before Midnight. Men Delpy har också en framgångsrik karriär som regissör, Jag minns en sommar hade premiär för två månader sedan här i Sverige, och förra veckan gick hennes senaste film 2 dagar i New York upp på bio här. Det är uppföljaren till 2 dagar i Paris, och på nytt handlar det om kulturkrockar mellan fransmän och amerikaner. Franska Marions familj kommer till New York för att hälsa på henne och hennes amerikanska pojkvän. När Lisa Bergström ringde upp och pratade med Delpy kom de snart in på hennes förebild Woody Allen, äktenskapet och kärleken.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året 2015 Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".