Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
30 min
Isländsk matkultur – vetebrist och bananodling
Tor 18 jan kl 10:03
Vi besöker odling av tropiska växter i växthus som värms upp av heta källor. Och vi berättar hur det karga klimatet påverkat maten på Island.

Svårt att odla, svårt att utvinna salt ur havsvattnet och svårt att hitta ved. Dessa förutsättningar har under många hundra år präglat den isländska matkulturen. Vete och annan säd har importerats och köket är präglat av kött och fisk.

Samtidigt har Island en outsinlig energikälla i de varma källorna. Det här är ett land där det är för kallt att odla vete men där det går alldeles utmärkt att odla bananer. Kanske kommer allt fler frukter och grönsaker att odlas på Island framöver, även för export.

Meny besöker ett tropiskt växthus på Islands lantbruksuniversitet och pratar med Elias Oskarsson om vad som går att odla.

Vi träffar också kokboksförfattaren Nanna Rögnvaldardottir för att prata om hur klimatet har påverkat den traditionella maten. Den traditionella maten fick ett uppsving efter bankkrisen 2008.

- Den skyr man hittar i butikerna idag smakar inte som förr, säger hon. Och att intresset för fermenterad haj har minskat hos senare generationer.

Följ med till Island!

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.05
    Ólafur Arnalds - 0040
    Album: Arnalds: Eulogy for Evolution
    Bolag: Erased Tapes
  • 10.06
    Sigur Rós - Sæglópur
    Album: Takk...
    Bolag: Smekkleysa
  • 10.09
    Pascal Pinon - Ekki Vanmeta
    Album: Twosomeness
    Bolag: Morr Music
  • 10.18
    Hildur Gudnadottir - Aether
    Hildur Gudnadottir
    Without Sinking
    Etikett: Touch
  • 10.19
    Amiina - Juve & Fandor
    Album: Fantômas
    Bolag: Mengi
  • 10.21
    Pascal Pinon - Ekki Vanmeta
    Album: Twosomeness
    Bolag: Morr Music
  • 10.25
    Sigur Rós - Sæglópur
    Album: Takk...
    Bolag: Smekkleysa
  • 10.29
    Hildur Gudnadottir - Aether
    Hildur Gudnadottir
    Without Sinking
    Etikett: Touch
  • 10.31
    Sigur Rós - Glósóli
    Album: Takk...
    Bolag: Parlophone UK
  • 10.33
    Ólafur Arnalds - 0040
    Album: Arnalds: Eulogy for Evolution
    Bolag: Erased Tapes
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
De vanligaste felen när vi brygger kaffe Tor 15 feb kl 10:03(30 min)

Anna Nordström är bäst på kaffe i Sverige. Hon berättar hur vi gör bättre kaffe, och får största möjliga upplevelse av koppen.

Anna Nordström är bäst på kaffe i Sverige. Hon berättar hur vi gör bättre kaffe, och får största möjliga upplevelse av koppen.

Allt du behöver veta om djupfryst Tor 08 feb kl 10:03(30 min)

Nej, man ska inte tina långsamt i kylskåpet. Och jo, det går bra att frysa om. Vi lär dig bemästra fryskonsten och berättar om tekniker och historia.

Nej, man ska inte tina långsamt i kylskåpet. Och jo, det går bra att frysa om. Vi lär dig bemästra fryskonsten och berättar om tekniker och historia.

Framtidens förpackning vet hur maten mår Tor 01 feb kl 10:03(30 min)

Ett program om matförpackningars mångtusenåriga historia, om Napoleons betydelse för utvecklingen, om vilken färg som säljer bäst, och om framtidens förpackning som vet hur maten mår.

Ett program om matförpackningars mångtusenåriga historia, om Napoleons betydelse för utvecklingen, om vilken färg som säljer bäst, och om framtidens förpackning som vet hur maten mår.

Majs - världens största gröda hotas av moderna... Tor 25 jan kl 10:03(30 min)

Om Mexico, om maten de lagar med majsen, och om kampen för att kunna behålla alla gamla majssorter. Och så gör du egna tortillas hemma!

Om Mexico, om maten de lagar med majsen, och om kampen för att kunna behålla alla gamla majssorter. Och så gör du egna tortillas hemma!

Isländsk matkultur – vetebrist och bananodling Tor 18 jan kl 10:03(30 min)

Vi besöker odling av tropiska växter i växthus som värms upp av heta källor. Och vi berättar hur det karga klimatet påverkat maten på Island.

Vi besöker odling av tropiska växter i växthus som värms upp av heta källor. Och vi berättar hur det karga klimatet påverkat maten på Island.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".