Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Katarina Taikon och svenska sextiotalet
Fre 28 sep 2012 kl 13:45
Journalisten och författaren Lawen Mohtadi berättar i veckans radioessä om Folkhemmet så som det såg ut när Katarina Taikon 1963 debuterade som författare med boken Zigenerska. Över en natt blev Taikon... talesman för den romska medborgarrättskampen i Sverige. Och det i en tid då många romer hade det mycket besvärligt.

Romerna hade då slutat med resandet, men hade svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Samma år som Katarina Taikons bok kom ut, visade Sveriges Television i ett uppmärksammat program kallat Vagabond eller vanlig människa? hur romer mitt i kargaste vintern bodde under mycket svåra förhållanden i husvagnar och tält i Stockholms utkanter.

Vana bo i tält

Den ansvarige bostadspolitikern i Stockholm, Walter Frank, kommenterade i programmet de omänskliga förhållandena med att ”det finns många svåra bostadsproblem; när det gäller zigenare så är de vana vid att bo i tält och har gjort så länge”.

Biografi om Taikon

Lawen Mohtadi är just nu aktuell med en biografi om Katarina Taikon: Den dag jag blir fri.

I sin radioessä berättar Mohtadi om hur Taikon arbetade engagerat och framgångsrikt för bättre bostäder, skolutbildning för de stora gruppen vuxna romer som var analfabeter - och för empati för en samhällsgrupp som det var socialt accepterat att behandla illa.

Böckerna om Katitzi

Så småningom blev hon också en folkkär barnboksförfattarinna med sina böcker om flickan Katitzi.

Böcker
Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri. Natur och Kultur, 2012
Katarina Taikon: Zigenerska, Wahlström & Widstrand, 1963

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".