Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Kompromisslös yttrandefrihet?
Lör 29 sep 2012 kl 15:35
Är yttrandefriheten kompromisslös? Frågan är extra aktuell igen, inte minst efter protesterna mot filmen "Innocence of Muslims" som skett över hela världen och orsakat flera dödsfall. Frågan var dessutom... ämnet för ett tvådagars Segerstedt-seminarium på Voksenåsen i Oslo med deltagare från Norge och Sverige. Och åsikterna gick ordentligt isär.

En av föredragshållarna var författaren och journalisten Göran Rosenberg, som höll ett anförande om yttrandefrihetens förutsättningar och gränser.

-Du säger inte vad som helst, utan det som du förväntar att motståndaren ska ta till sig och förstå. I den meningen är yttrandefriheten alltid en informell kompromiss, sa Rosenberg bland annat.  

Väckte protester

Han syn på saken väckte protester både bland norrmän och andra svenskar.

Så efter seminariet förra helgen sammanförde Publicerat Göran Rosenberg med Anders Johnson, liberal skriftställare och författare till en skrift om Torgny Segerstedt och Inga-Britt Ahlenius - tidigare generaldirektör och chef för Riksrevisionsverket till en diskussion.

Segerstedt var kompromisslös

Torgny Segerstedt var chefredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning från 1917 fram till sin död strax före krigsslutet 1945. Och han var verkligen en kompromisslös talesman för frihet, sanning och rätt:

"Friheten till att tänka och uttala sina tankar står över allt annat...Allt kunna människorna undvara, blott icke detta", skrev han. Och stod på sig i kampen mot Hitler och nazismen, trots hård press från läsare, annonsörer, näringsliv, svensk diplomati, regering och kungahus. 

Hör mer om detta och Segerstedt i ett helt.

Kompromisslöst även på nätet

Segerstedt-seminariet arrangerades av norska Torgny Segerstedts Minnefond i samarbete med svenska Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Tema: "Kompromisslöshet i kampen för frihet och rätt".

Tanken var att med utgångpunkt från Segerstedt rikta sökarljuset mot det kompromisslösa, som ser ganska annorlunda ut som det kom till uttryck i Anders Behring Breiviks mordiska handlingar än i Segerstedts kompromisslösa ord.

Används till att sprida hat

Men kan det fria ordet försvaras och beskyddas kompromisslöst, också när den kompromisslösa yttrandefriheten kan användas till att sprida hat med hjälp av nätet? 

Vad kännetecknar den kompromisslösa kampen för det fria ordet - och den andra ytterligheten: den kompromisslösa kampen för det extrema och totalitära? Det var saker som också diskuterades i Oslo.

-----------------------------------------------------------------------------

MER KORTFAKTA OM SEGERSTEDT:

Annonsörerna bojkottade Torgny Segerstedts Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Folk spottade efter honom på gatan, han varnades av kungen - ändå fortsatte han envetet att skriva vad han tyckte och tänkte om Hitler och nazismen.

-Jag skriver bara det mitt samvete säger mig, som han replikerade när han blev uppkallad till och utskälld av kung Gustav V.

Sammansatt personlighet

Men den mångårige chefredaktören för Handelstidningen var en högst sammansatt person. Och ibland väldigt ensam. Det förstår man när man läser Kenne Fants”Torgny Segerstedt”, som kom ut 2007. 

Och det kommer vi att förstå av Jan Troellsom honom, "Dom över död man", som får premiär den 7 december.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".