Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Skammen - om folkmusiken på Salento i Syditalien
Sön 30 sep 2012 kl 14:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Salento är inte bara Pizzican, den är bara en gren av en stor folkmusiktradition. Folkmusiken på Salento är starkt präglad av hårda förhållandena i samhället och i historien.

Här finns mängder av arbets- och emigrantsånger, sånger från de vidsträckta odlingarna av oliver, tobak och vin. Det är sånger om kärlek och svek, om livet som det är och som det var. På Salento sjunger män och kvinnor tillsammans tillskillnad mot längre västerut i Basilicata och Kalabrien.

Enza Pagliara
är folksångerska från byn Torchiarolo på Salento. Sångerna har funnits i hennes familj sedan lång tid tillbaka. Hon tillhör själv den första generationen sångerskor och musiker som har förmått lyfta traditionsmusiken till ett högre konstnärligt uttryck och gjort att den fått ett erkännande.

Vi följer med till Enza Pagliaras hemby. Hennes farbror och faster som hon fått så många sånger av, berättar om det liv där de gamla sångerna sjöngs, ett liv som nu är borta.


Att söka upprättelse - en P2 Dokumentärserie i 3 delar av Sten Björnulfsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Anna Cinzia Villani - Aria Di Lu Trainieri
  Kompositör: Trad
 • 14.28
  Enza Pagliara - Quindici Anni
  Kompositör: Trad
  Bolag: Anima Mundi
 • 14.49
  Anunziata Pagliara - La Cerva
  Kompositör: Trad
 • 14.52
  Enza Pagliara - Pizzica Di Torchiarolo
  Kompositör: Enza Pagliara
  Bolag: Anima Mundi
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
Karin Rehnqvists mäktiga rop Sön 10 dec kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Finsk musik i 40-talets krig Lör 02 dec kl 12:03(57 min)

Finland utkämpade sina tre krig under andra världskriget också med sång och nationaldansen tango, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Don Juan på musikhögskolan Sön 26 nov kl 14:00(57 min)

"När han tog på sitt kön när jag stod på alla fyra framför honom och gjorde någon märklig övning han ville att jag skulle göra, skulle han ju kunna säga 'jag visade sångteknik'."

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".