Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.
Ett avsnitt från Kalejdoskop
Amerikanska särlingar bland spöken och eskimåer - Residents och Tuxedo Moon
Tis 09 okt 2012 kl 22:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kalejdoskop - Lång musik med Tisdag 9 oktober i P2 kl. 22.30-00.00 Det finns artister som är svåra att sortera in i ett fack och några av dessa hör vi i tisdagens Kalejdoskop. Det handlar om The Residents... och Tuxedomoon, två amerikanska grupper som började i popmusiken gränstrakter men som inte nöjde sig med det utan ville utforska vidare och som trots sin minst sagt okommersiella musik har nått en grundmurad kultstatus. Båda har också varit pionjärer inom videokonsten och använder ofta filmer och projektioner under sina konserter.

The Residents skivdebuterade 1972 med ett slags dekonstruerad popmusik som hade släktskap med Captain Beefheart och den tidige Frank Zappa. På över 60 album har de ständigt överraskat med en mix av pop, avantgarde, elektronik och hemmagjorda instrument – ofta i konceptbaserad albumform och med en stor dos humor och ironi. The Residents är också berömda för att göra allt för att medlemmarna ska förbli anonyma och de uppträder gärna i gigantiska ögonglober, iklädda frack och hög hatt.

Vi ska lyssna till ”Eskimo” från 1979, ett ambientartat temaalbum där frostig elektronik blandas med slagverk och rituella ramsor , framförda på ett låtsasspråk som påminner om inuitiska. Så luta er tillbaka, släck ljuset och följ med i ett sällsamt ljudcollage bland snötäckta landskap. Men ta gärna på en extra tröja, för det kan bli kyligt…

Kollegorna i Tuxedomoon bjuder också på spännande tongångar men i en helt annan miljö. Gruppen kom fram under poppunkens dagar, i slutet av 70-talet, och albumdebuterade faktiskt på The Residents bolag Ralph Records. Bland inspirationskällorna fanns Eno, Bowie, John Cage, Ennio Morricone och Igor Stravinskij och deras musik som har kallas ”teatralisk, elektronisk kabaré” innehåller genrer som rock, jazz, funk, tango och modern konstmusik. 

För temaplatan ”The Ghost Sonata” (1991) hämtade dom sin inspiration från Strindbergs pjäs ”Spöksonaten”, men ansåg att handlingen var alltför daterad, så allt dom behöll var sekelsskiftesstämingen och den suggestiva titeln. I stället gjorde de morbida videor som illustration till en berättelse om död i olika former där den dystra musiken blandas med ljudcollage och dialog från gamla skräckfilmer.   

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.31
  The Residents - Fire
  Album: Meet The Residents
  Kompositör: The Residents
  Bolag: TORSO
 • 22.32
  The Residents - The Walrus Hunt
  Album: Eskimo
  Kompositör: The Residents
  Bolag: RALPH RECORDS
 • 22.36
  The Residents - Birth
  Album: Eskimo
  Kompositör: The Residents
  Bolag: RALPH RECORDS
 • 22.41
  The Residents - Arctic Hysteria
  Album: Eskimo
  Kompositör: The Residents
  Bolag: RALPH RECORDS
 • 22.47
  The Residents - The Angry Angakok
  Album: Eskimo
  Kompositör: The Residents
  Bolag: RALPH RECORDS
 • 22.52
  The Residents - A Spirit Steals A Child
  Album: Eskimo
  Kompositör: The Residents
  Bolag: RALPH RECORDS
 • 23.13
  Tuxedomoon - No Tears
  Album: Solve Et Coagula - The Best Of Tuxedomoon
  Kompositör: Steven (1) Brown, Peter Principle, Blaine Reininger
  Bolag: CRAMBOY
 • 23.15
  Tuxedomoon - The Ghost Sonata
  Album: The Ghost Sonata
  Kompositör: Steven (1) Brown, Peter Principle, Blaine L Reininger
  Bolag: TEMPES MODERNES
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Kalejdoskop
The Holy Mountain Lör 16 dec kl 22:00(120 min)

Kultfilmernas moder. Gravt surrealistisk, hejdlöst vacker och fullständigt galen. Däremot når musiken i filmen inte upp till samma skruvade nivå. Här ger Samir Yosufi dig ett alternativt soundtrack.

Linnea Henriksson ger oss ordrik instrumentalmusik, kärleksförklaringar till klasskamrater, en musikalisk gudmor, pappas musiklekar och balsam-för-själen-låtar.

Impressioner. Lör 09 dec kl 22:00(120 min)

Intryck och uttryck mixade av Maths Broborg.

Johanna Beckman dyker ner i olika klaviaturinstrument. Orglar, syntar och pianon tar extra mycket plats i hennes Kalejdoskop.  

Nattvandring Lör 02 dec kl 22:00(120 min)

Musik i mörkret av Håkan Persson med Merit Hemmingson, Herbie Hancock, Solar Plexus och några till.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".