Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Jasenko Selimovic: Skulle mina vänner levt om vi tillhört EU?
Mån 01 okt 2012 kl 13:45
Skulle mina vänner ha levt om Jugoslavien varit en del av EU? Det frågar sig statssekreteraren, tidigare teaterchefen Jasenko Selimovic, när vi idag fortsätter att utforska vad en europeisk identitet... kan innebära. Och Jan-Olof Nilsson, lektor i sociologi och kina-koordinator för Lunds universitet, undrar vad de kineser som nu på olika sätt protesterar mot Japan egentligen är ute efter?

Om forna Jugoslavien hade varit en del av EU innan kriget bröt ut – skulle mina vänner ha levt? undrar alltså Jasenko Selimovic

Att utvidga gränsen för vilka vi identifierar oss med, innebär också att utvidga gränsen för vår solidaritet. Men göms den insikten under allt prat om räntechocker och valutaområden?

Striden om ögruppen trappas upp

Dessutom frågar vi oss vad vi ska dra för slutsatser av de senaste tidens bilder av kinesiska demonstranter som slår sönder japanska bilar.

Är de antijapanska och nationalistiska uttrycken en del av en strategi för att rikta bort uppmärksamheten från oegentligheter i maktens centrum?

Dessa frågor har Jan-Olof Nilsson synpunkter på.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".