Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Suget efter sött
Lör 06 okt 2012 kl 16:03
Annica Strandberg tål inte snabba kolhydrater och socker. Hon beskriver det som att suget tar över hela hjärnan och har varit tvungen att låsa in mat för att inte frestas att falla för sitt sockerbegär... Dagens program handlar om hur starkt ett sockerberoende är, och om det går att jämföra med droger som till exempel amfetamin och heroin. Alternativen till socker är många, det finns en rad sötningsmedel som inte innehåller några kalorier. Det senaste tillskottet i floran av sötningsmedel är extrakt som utvinns av växten stevia. Men sötningsmedlen har en baksida menar Charlotte Erlansson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi. De triggar aptiten och mättnadskänslan uteblir, på så sätt blir man inte av med sötsuget. Gäst i studion är diabetessjuksköterskan Gunnel Viklund med utrustning för att mäta blodsocker. Redaktionspanelen har hoppat över frukosten och ska se hur mycket blodsockret stiger efter att ha ätit fyra olika sötningsmedel; druvsocker, glukossirap, gelehallon/socker och sötningsmedel med stevia. Medverkar i programmet gör också: Fred Nyberg, professor biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, Anna-Karin Lindroos, Livsmedelsverket, Annika Vinnersten trädgårdsintendent på Botaniska trädgården i Uppsala och Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog och professor vid risk-nytta avdelningen på Livsmedelsverket.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".