Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Avföring botar sjuka
Tis 02 okt 2012 kl 12:10
Patienter som fått sin ordinarie tarmflora utslagen efter upprepade antibiotikabehandlingar kan drabbas av svår diarré. Transplantation av avföring från en frisk människa, eller odlad tarmflora, kan då... vara boten. Metoden används inom den svenska sjukvården. Den transplanterade tarmfloran kan då skapa ett nytt fungerande tarmekosystem i den diarrésjuka tarmen.

--Men forskningen visar att det också skulle kunna bli aktuellt med avföringstransplantation för att behandla diabetes.

Det säger Sven Pettersson som är professor i värd-mikrobinteraktion på Karolinska Institutet. Han pekar på amerikansk forskning som visar att diabetes typ 2-patienter framgångsrikt kan behandlas med avföring från friska människor, det har också visat sig fungera i djurförsök. Man har alltså minskat beroendet av insulin genom att tillföra ett bajstransplantat.

När barn föds får de sin tarmflora genom kontakt med mammans tarmflora vid själva förlossningen. Det gäller inte de som föds med kejsarsnitt, och de barnen får också en långsammare etablering av sin tarmflora, det säger mikrobiologen Anne McCartney som är leder en forskargrupp på University of Reading.
Hon anser att man borde utreda att transplantera avföring från mamman till kejsarnsittsförlösta barn


Hur det skulle påverka barnets hälsa är oklart, men bara det faktum att tarmfloran då skulle etableras på ett mer naturligt sätt i barnet tycker hon är skäl nog att utreda frågan.

Sven Petterssons forskargrupp på Karolinska Institutet, KI, visade förra året att bakteriefria möss fick ett annat beteende än möss som föds i en normal bakteriell miljö. De bakteriefria mössen blev hyperaktiva och visade ett annat riskbeteende än vanliga möss. Till exempel skydde inte de bakterifria mössen dagsljus vilket är det normala. När de bakterfria mössen sen fick avföringstransplantation blev de mycket lugnare och uppvisade ett mer normalt musbeteende. Slutsatsen är att bakterierna i tarmen påverkar hjärnans funktion.

Gregor Reid som är professor i mikrobiologi på University of Western Ontario, säger att den här forskningen visar på betydelsen av att forska på om andra tillstånd och sjukdomar, till exempel bipolär sjukdom.

Det finns enorma mängder mikroorganismer i främst mag-tarmkanalen som är helt avgörande för människans funktion och välbefinnande. Bakterierna bryter ner maten och gör den mer lättillgänglig för värdorganismen, människan i det här fallet.

 Men kanske finns det mikroorgansmer på platser där vetenskapen idag säger att det är bakteriefritt. Det tror i alla fall professor Stephan Schuster verksam på Penn state Univeristy och på Nan Jang teknologiska universitet i Singapore. Han tror att det inne i vävnad kan finns livsformer som man inte tidigare har hittat.

Varför? Han använder uteslutningsmetoden, man har försökt göra rymdfarkoster helt sterila så att de inte ska släpa med sig jordiska livsformer ut i rymden, men det har man inte lyckats med, säger Schuster, och han tror att den nya tekniken kan komma att hitta okända livsformer i våra kroppar. Det skulle i så fall vara ett paradigmskifte, eftersom man har trott att det finns områden i kroppen där det bara finns mänsklig vävnad.

Ett hisnande perspektiv, säger Sven Pettersson, då måste läroböckerna skrivas om.

Här är artikeln Sven Petterson refererar till: Gastroenterology. 2012 Oct;143(4):913-916.e7. doi: 10.1053/j.gastro.2012.06.031. Epub 2012 Jun 20.

Reporter: Gustav Klarin

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".