Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Jakt på europeisk identitet vid EU:s gräns
Ons 03 okt 2012 kl 13:45
Vi fortsätter vår jakt på den europeiska identiteten. Idag med hjälp av poeten och ljudkonstnären Johan Andrén och journalisten och författaren Shora Esmailian som besöker EU:s gränsområden Bulgarien och... Turkiet respektive Spanien. Hör också kulturskribenten Margareta Flygt om två nya tyska böcker.

Johan Andrén reser från ett Bulgarien, där invånarna ger intryck av att inte äga sitt eget land, till ett Turkiet med sexfiliga motorvägar.

Bulgarien ligger fortfarande mer i Ryssland än i Bryssel, Sverige mer i Nordarmerika än i Berlin. Bara i Tyskland tycks EU vara en självklar identitet. Men man glömmer lätt att det bortom kol- och stålunionen, fredsprojektet och det monetära samarbetet även finns ett stycke gömd tysk idealism inbäddad i visionen om ett enat Europa.

Shora Esmailian bevittnar hur invånarna i spanska Villajoyosa varje år firar minnet av hur de kristna körde ut morerna ur landet. Men det är inte riktigt alla som gillar skådespelet.

Flott adress i Frankfurt

Och de två nya böcker som Margareta Flygt tar upp har skrivits av Silke Scheuermann och Steven Uhly.

Scheuermanns nya bok består av ett antal löst sammansatta episoder. Titeln är snarlik "stasifilmen" De andras liv, Die Häuser der anderen, men handlar om invånarna på en flott adress i dagens Frankfurt.

Böcker: 
Silke Scheuermann: Die Häuser der anderen, Schöffling & Co Frankfurt am Main, 2012
Steven Uhly: Glückskind, Secessionsverlag für Literatur, Zürich 2012

Av Silke Scheuermann på svenska:
Timmen mellan hund och varg, till svenska 2008
Rika flickor, till svenska 2011

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".