Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Krigsgenerationen
Sön 07 okt 2012 kl 15:03
Telefonen ringer hemma hos Örn. Han vill inte svara. Magen krampar. Signal efter signal. Han vet att det är ett dödsbud. Örn slutar räkna när trettio av hans vänner dött. Själv ska han dö 1993. Det har... hans läkare sagt. Men läkaren dör före honom. I Aids.

Några år tidigare: Roar sitter på en stol i mottagningsrum tretton på Roslagstulls sjukhus. Han har bomberjacka och insjunkna kinder. Hostar och är trött. Infektionsläkare P-O misstänker att det kan vara den mystiska sjukdomen som han har läst om i utländska läkartidningar. Den som kommer att kallas Aids.

Under mitten på åttiotalet börjar allt fler unga män komma till Roslagstulls sjukhus med snarlika symptom som Roar. Dom vet att dom ska dö långsamt. På sängkanten sitter sjukhusprästen Ulla-Britt. Hon håller deras händer och antecknar hur de vill ordna sina begravningar. Blå kista, svart kista, kista invirad i fisknät. Samtidigt blir hennes egen son allt sjukare. I Aids.

Ett program om hur Aids drabbade Sverige av Sara Lundin

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
Sön 25 jun kl 15:03(50 min)
Sön 18 jun kl 15:03(50 min)
Sön 18 jun kl 08:49(11 min)
Sön 18 jun kl 08:05(43 min)
Sön 11 jun kl 15:03(48 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".