Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Knappar – pråliga, praktiska och politiska
Fre 05 okt 2012 kl 10:03
Knappar kan tillverkas av både plast och ädelstenar och vara både dekorativa och politiskt laddade. Och så är de praktiska, förstås. Idag är de så självklara att vi knappast (förlåt) ens tänker på dem,... men självklart har även knappar en lång historia. Den berättar vi mer om i veckans avsnitt av STIL.

Idag lever knappen en förhållandevis torftig tillvaro bland våra plagg. Den är ofta billig, dåligt isydd och gjord av plast. Fjärran är de forna tider då knappen hade en glamorös och upphöjd position inom modet. För långt före blixtlås och kardborreband så var det knappen som fick kläderna att hålla samman. Under flera hundra år – från 1500-talet fram till 1800-talet – var knappen topptrendig, bland både kvinnor och män. Även om det främst var kungligheter och aristokrati som fick frossa loss i de lyxigaste knapparna.

Den franske kungen Frans den förste, som regerade i början av 1500-talet, är än idag en sorts rekordhållare när det gäller knapp-bling. Han lät strössla hela 13 400 knappar av rent guld över ett och samma svarta sammetsplagg. Under 1600-talet lade den franske kungen Ludvig den 14:e ned en förmögenhet – många miljoner i dagens penningvärde – på knappar gjorda av ädla stenar. Lättburna var dessa kläder knappast. ”Han knäade under knapparnas vikt”, skrev en av dåtidens observatörer.

Men kunglig knappfåfänga fick också andra konsekvenser. Somliga vill hävda att det var just knappar som fick Napoleon Bonapartes armé att förlora det ryska fälttåget 1812. Och så var det en knapp som satte stopp för det svenska stormaktsväldet. Eller var det verkligen en knapp? Mer om dödliga knappar får vi höra i programmet. Vi har även besökt Göteborg och den välkända sybehörsaffären Knapp-Carlsson. Där har man under lång tid lyckats bygga upp ett sortiment med hela 16 000 olika sorters knappar. Men inte ens den digra siffran är någon garanti för att hitta vissa äldre knappar. Vissa knappsorter är på väg att försvinna för alltid. Vi tar även en titt på knappen som en sorts prototyp till twitter. På en knapp kunde man med några få, väl valda, ord signalera sina synpunkter. Amerikanen Al Feldstein har samlat på protestknappar sedan 1960-talet, i dag har han 17 000 stycken. För honom återspeglar knapparna protest- och medborgarrättsrörelsen i USA de senaste 50 åren. Honom har vi ringt upp i Maryland, USA.

Veckans gäst är Rhodi Heintz, modeskapare, industridesigner och den förste mottagaren av designpriset ”Guldknappen”, 1982. Idag är han även domare i den svenska versionen av tv-programmet Project Runway.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av Luciaveckan, och de snövita särkar som bärs av både barn och vuxna, så ska vi passa på att vädra den vita skjortan. Ett plagg som ofta lyfts fram som "en klassiker".

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".