Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Litterärt veckomagasin med Marie Lundström - författarmöten, reportage och lyrikläsningar.
Ett avsnitt från Lundströms Bokradio
Majgull Axelsson, Mons Kallentoft, Gatsby#1
Lör 06 okt 2012 kl 08:05
Många lyssnare har efterfrågat den - och nu är den här: Bokcirkeln startar för hösten och vi läser t.o.m. kapitel 3 i Den store Gatsby (till nästa gång gäller t.o.m. kapitel 6). Den amerikanska klassikern... Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald (i svensk översättning av Christian Ekvall) behandlas här av författarna Majgull Axelsson och Mons Kallentoft tillsammans med programledare Marie Lundström. Hur fungerar inledningen? Vad har de för syn på huvudpersonen och hans envisa strävan att närma sig sin ungdomsflamma Daisy? Varför har Mons döpt sin son efter bokens berättare? Vill du vara med och diskutera? Mejla oss eller bli vän med Reporter Jon Jordås följer även med hem till Åsa och Freddan som gjort en egen "skuggcirkel" av Den store Gatsby. Den kan vem som helst kan följa på internet (läs mer till höger)! Bokradion träffar också den legendariska Robert Silvers, tidskriftsredaktör på New York Review of Books sedan 1963. Dessutom: Vi följer ljudets och tystnadens historia i den nyutkomna boken Koltrasten som trodde att den var en ambulans av kulturjournalisten och författaren Anders Mildner. Och som varje vecka får vi några minuters stilla begrundan med en poet, denna gång med finlandssvenske Claes Andersson som läser en nyskriven dikt. Tips! Dessa verk nämns i programmet: F Scott Fitzgerald, Den store Gatsby, (sv övers Christer Ekvall). Majgull Axelsson: Aprilhäxan, Moderspassion. Mons Kallentoft: Vattenänglar. Claes Andersson: Hjärtats rum. Valda dikter 1962-2012. Litteraturtidskrift: New York Review of Books (redaktör Robert Silvers). Anders Mildner: Koltrasten som trodde att den var en ambulans. Producent: Nina Solomin

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Tape - In Valleys
    Album: Revelationes
    Kompositör: Tape
    Bolag: HÄPNA
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Lundströms Bokradio

Del två av bokcirkel kring Margaret Atwoods roman "Tjänarinnans berättelse" är här, och så träffar vi en amerikansk författare, hyllad för sitt språk.

Äntligen är det dags - höstens bokcirkel i Lundströms drar igång! Och så träffar vi Richard Ford som är här med en ny roman.

Finland 100 år Lör 04 nov kl 08:05(41 min)

Den här veckan bjuder Lundströms Bokradio på ett specialprogram för att uppmärksamma att det är etthundra år sedan Finland blev självständigt. Programledare: Marie Lundström.

Att städa ett hem, och en text Lör 28 okt kl 08:05(42 min)

Vi möter författaren Sergej Lebedev, och så pratar vi om städning med Margareta Magnusson och James Wood - av ett hem, och av en text.

Hur skriver man om smärta? Lör 21 okt kl 08:05(42 min)

Veckans program tar sig an frågor om främlingskap och gemenskap, våld och kärlek. Och när finns det egentligen tid att skriva?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".