Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Teater blir samtida scenkonst?
Fre 05 okt 2012 kl 13:45
Traditionell teater fokuserar alltför ensidigt på texten - det anser dramatikern Jörgen Dahlqvist, som grundade Teatr Weimar i Malmö. Dahlqvist har dessutom forskat i de här frågorna när han var prefekt... på Teaterhögskolan i Malmö och i sina pjäser. Hör honom därför ställa en rad frågor om samtidens - och framtidens - scenkonst: Behöver teatern skådespelare? Behöver skådespelarna text? Och var existerar teatern: på scenen, eller i diskussionen före och efter?

En dramatiker skriver en text. En regissör gör en läsning av texten. Sedan gestaltar skådespelare den valda läsarten. Man har premiär. Publiken ser föreställningen på scen och kritikerna skriver om vad uppsättningen handlar om och hur väl det kommunicerar med samtiden och teaterns historia. Så kan, förenklat, traditionellt teaterarbete beskrivas.

Kommunikation från rum, tid, kropp - och text

Det här sättet att arbeta med teater beror på att teatern framförallt tolkas utifrån den dramatiska texten, anser Jörgen Dahlqvist.

Därför ersätts begreppet teater allt oftare av den bredare benämningen ”samtida scenkonst” för att möjliggöra en kommunikation som utgår från rum, tid, kropp och text snarare än från text, skådespelare och publik.

Spränger sig själv inifrån?

Dramatiker idag som Elfriede Jelinek, Martin Crimp och Peter Handke använder texten på ett annat sätt än Ibsen och Strindberg gjorde.

Genom att blottlägga strukturer snarare än att beskriva dom; genom att plocka isär myterna och montera ihop dem på nya sätt och ladda språket med intryck snarare än att berätta entydiga bilder, skapas en dramatik som löser upp sig själv - eller spränger sig själv inifrån.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 13 sep kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".