Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Teater blir samtida scenkonst?
Fre 05 okt 2012 kl 13:45
Traditionell teater fokuserar alltför ensidigt på texten - det anser dramatikern Jörgen Dahlqvist, som grundade Teatr Weimar i Malmö. Dahlqvist har dessutom forskat i de här frågorna när han var prefekt... på Teaterhögskolan i Malmö och i sina pjäser. Hör honom därför ställa en rad frågor om samtidens - och framtidens - scenkonst: Behöver teatern skådespelare? Behöver skådespelarna text? Och var existerar teatern: på scenen, eller i diskussionen före och efter?

En dramatiker skriver en text. En regissör gör en läsning av texten. Sedan gestaltar skådespelare den valda läsarten. Man har premiär. Publiken ser föreställningen på scen och kritikerna skriver om vad uppsättningen handlar om och hur väl det kommunicerar med samtiden och teaterns historia. Så kan, förenklat, traditionellt teaterarbete beskrivas.

Kommunikation från rum, tid, kropp - och text

Det här sättet att arbeta med teater beror på att teatern framförallt tolkas utifrån den dramatiska texten, anser Jörgen Dahlqvist.

Därför ersätts begreppet teater allt oftare av den bredare benämningen ”samtida scenkonst” för att möjliggöra en kommunikation som utgår från rum, tid, kropp och text snarare än från text, skådespelare och publik.

Spränger sig själv inifrån?

Dramatiker idag som Elfriede Jelinek, Martin Crimp och Peter Handke använder texten på ett annat sätt än Ibsen och Strindberg gjorde.

Genom att blottlägga strukturer snarare än att beskriva dom; genom att plocka isär myterna och montera ihop dem på nya sätt och ladda språket med intryck snarare än att berätta entydiga bilder, skapas en dramatik som löser upp sig själv - eller spränger sig själv inifrån.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".