Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Alois Alzheimer fick stå för det han själv kallade "glömskans sjukdom"
Tis 09 okt 2012 kl 13:45
Alois Alzheimer gav namn till det som han själv kallade ”glömskans sjukdom”. Hör psykologen och författaren UKON - Ulf Karl Olov Nilsson - berätta Alzheimers historia och reflektera kring demensens förhållande... till minnet.

Forskarna räknar i dag med att demens kommer att drabba var åttiofemte person i världen år 2050. Miljoner människor dör varje år i Alzheimer, alltså inte i sitt eget namn utan i någon annans. 

Alzheimer är ett exempel på vad språkvetenskapen kallar för en eponym, det vill säga när en person av någon orsak fått ge namn åt en företeelse eller en uppfinning. Och det kan ju synas märkligt att ett egennamn får representera någonting som är så pass utbrett och vanligt som glömska och långsam död.

Men vem var då Alois Alzheimer - människan bakom namnet Alzheimer?

Det är bland annat det UKON, Ulf Karl Olov Nilsson, reder ut i dagens OBS.

(Det här programmet sändes första gången den 23 augusti 2012)

Bok:
Konrad och Ulrike Maurer: Alzheimer: Das Leben eines Arztes und die Karriere einer Krankheit, 1999, i engelsk översättning 2003: Alzheimer: The Life of a Physician and the Career of a Disease

 

Musik:
Maurice Ravel: Concerto for Piano and Orchestra In G, Second Movement, framförd av Herbie Hancock, från albumet Gershwin’s World.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".