Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
De globala städernas svarta ekonomi
Ons 10 okt 2012 kl 13:45
I de globala städerna blir det allt fler som lever utanför det etablerade systemet. Hör journalisten Johanna Karlsson om människor i Malmö som försörjer sig svart. Och redaktören på kulturtidskriften... Subaltern, Mårten Björk, berättar om den svarta ekonomin i Spanien och Grekland. Inte precis något nytt fenomen i Europa.

I de globala städerna blir det allt fler som lever utanför det etablerade systemet, och hittar sina egna vägar till pengar.

Johanna Karlsson känner flera människor i Malmö som försörjer sig svart. Inte minst i områdena Holma och Kroksbäck, precis intill supergallerian Emporia, som öppnar inom kort. Men invånarna intill har inte ens tillgång till en uttagsautomat.   

Karlsson reflekterar också över hur kontantekonomin förhåller sig till det globala pengaflödet.

Vi hör alltså även Mårten Björk om den svarta ekonomin i Spanien och Grekland.

Pablo, Dimitris och många andra jag träffat i Grekland och Spanien menar att staten och de parlamentariska partierna förlorat all legitimitet. Enligt dem har politiker både på höger- och vänsterkanten visat att de är mer måna om att rädda banker som drivit Europa till kris än av att hjälpa de drabbade medborgarna. 

Björk hävdar att Europa länge har varit beroende av billig, illegal arbetskraft.

#link=333309#
#link=333310#
#link=333312#
#link=333314#
#link=333331#
#link=333332#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".