Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Kino: Nördfestivalerna – om zombieentusiaster och dokumentärfantaster.
Fre 12 okt 2012 kl 18:15
Veckans Kino handlar bland annat om de mindre och specialiserade filmfestivalerna. De som kanske kanske inte alltid hamnar i rampljuset, men som faktiskt är de få platser där man kan ha de riktiga, djuplodande... samtalen om film. På den artonde upplagan av Fantastisk filmfestival i Lund träffade Kinos Roger Wilson mannen som uppfann den moderna zombiefilmen med Night of the Living Dead 1968. Och att sitta och lyssna på Romeros Master Class var en smått magisk känsla - eftersom lokalen var sprängfylld av kunskap om levande döda på film. Lilla Filmfestivalen i Båstad har det kanske blygsammaste namnet av alla festivaler i Sverige. Festivalen grundades av Bo Widerberg och har nu Ulf Berggren som konstnärlig ledare - han som i många år drev den legendariska biografen Fågel Blå i Stockholm. Festivalens starkaste kort är just dess litenhet, och dess familjära känsla. Något som gör att filmare som till exempel Jan Troell återkommer gång på gång. Men festivalen håller också kontakten med sina filmare. Nina Asarnoj har pratat med Jenifer Malmqvist om hur en filmfestival kan trycka på den kreativa startknappen. En annan typ av festival som satsar mycket på samtal och seminarier är Berlin Documentary Forum. Ett arrangemang där det är seminarierna och föreläsningarna som står i centrum - inte filmerna som visas. Här handlar det om att gå på djupet kring det dokumentära uttrycket, att se det som en konstform, istället för en filmgenre. Och där man, på det tyska gravallvarliga akademiska sättet, gärna går in på detaljer. Som till exempel att hålla en föreläsning om panoreringens betydelse inom dokumentärfilmen. Gunilla Kracht besökte festivalen i somras och upplevde både förtrollande insikter om det dokumentäras möjligheter, och en och annan knastertorr akademiker. I veckan var det premiär för Svenska filminstitutets nya satsning Filmrummet - "en kreativ mötesplats för samtal och dynamisk kontrovers, där utforskande processer om film, filmpolitik, och filmkonst ska äga rum". Premiärgästen, som lockade fullt hus, var feministikonen Germaine Greer. Hon slog igenom 1970 med boken den kvinliga Eunucken och finns med i dokumentären Town Bloody Hall som också visades som en del av Filmrummet. Den är inspelad 1971, under en debatt där Greer och tre andra feminister diskuterar kvinnans plats i samhället under ledning av författaren Norman Mailer.

Ett lite oväntat feministiskt vinklat porträtt kan man hitta i Bille Augusts nya film Balladen om Marie Kröyer. August har alltid varit fascinerad av skagenmålarna - fenomenet med konstnärskolonin på jyllands nordspets som lockades dit av de speciella ljusförhållandena som finns där. En period som tidigare lockat den svenske filmregissören Keve Hjelm, som 1987 gjorde sin Hip Hip Hurra med Stellan Skarsgård i huvudrollen om den danske målaren PS Kröyer och- hans tid i Skagen. Men i Augusts film Balladen om Marie Kröyer, vänder han på perspektivet och sätter PS Kröyers fru Marie i fokus istället. En berättelse om sorg, svek och svåra livsval - och om ett passionerat triangeldrama med den svenske kompositören Hugo Alfvén. Saman Bakhtiari har fått en pratstund med Bille August.

Nina Asarnoj är veckans Bäst just nu-tipsare. Hon tipsar om en bok, en dvd och en biofilm som hon tycker är bäst just nu.

Här finns också hela programmet för lyssning:

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året 2015 Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".