Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Är vi www-medborgare istället för européer? Hör också om Danuta Walesa som blivit pjäs
Tor 11 okt 2012 kl 13:45
Är vi snart www-medborgare på nätet istället för européer? Den frågan försöker frilansjournalisten Isabelle Ståhl reda ut. Annars är det kanske många av oss som får vår identitet formad av vem vi råkar... gifta oss med? Det gäller i varje fall Danuta Walesa, fru till Lech Walesa. Journalisten Ola Mårtensson ger oss ett porträtt av fru Walesa.

Är den europeiska identiteten snart ersatt av en nätbaserad identitet? Svensken eller europén utbytt till en slags world wide web-medborgare?

I vår serie om europeisk identitet berättar Isabelle Ståhl om sin känsla av att det inte längre bara är den fysiska plats man kommer från, som har betydelse för vem man är.

Biografi blir pjäs

Hör dessutom om hur ens identitet kan formas av den man råkar gifta sig med. Det vet Danuta Walesa allt om. Hon är fru till förre strejkledaren, fredspristagaren och presidenten Lech Walesa.

Hon tog hand om parets åtta barn och kämpade hårt i det privata för att möjliggöra makens offentliga kamp. En ny biografi över Danuta Walesa har nu blivit teaterpjäs i Polen, och Ola Mårtensson tecknar ett porträtt av henne.

 

Bok:
Danuta Walesa: Marzenia i tajemnice (Drömmar och hemligheter). Bearbetad av Piotr Adamowicz. Kraków, förlaget Wydawnicwo Literackie, 2011.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".