Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Är vi www-medborgare istället för européer? Hör också om Danuta Walesa som blivit pjäs
Tor 11 okt 2012 kl 13:45
Är vi snart www-medborgare på nätet istället för européer? Den frågan försöker frilansjournalisten Isabelle Ståhl reda ut. Annars är det kanske många av oss som får vår identitet formad av vem vi råkar... gifta oss med? Det gäller i varje fall Danuta Walesa, fru till Lech Walesa. Journalisten Ola Mårtensson ger oss ett porträtt av fru Walesa.

Är den europeiska identiteten snart ersatt av en nätbaserad identitet? Svensken eller europén utbytt till en slags world wide web-medborgare?

I vår serie om europeisk identitet berättar Isabelle Ståhl om sin känsla av att det inte längre bara är den fysiska plats man kommer från, som har betydelse för vem man är.

Biografi blir pjäs

Hör dessutom om hur ens identitet kan formas av den man råkar gifta sig med. Det vet Danuta Walesa allt om. Hon är fru till förre strejkledaren, fredspristagaren och presidenten Lech Walesa.

Hon tog hand om parets åtta barn och kämpade hårt i det privata för att möjliggöra makens offentliga kamp. En ny biografi över Danuta Walesa har nu blivit teaterpjäs i Polen, och Ola Mårtensson tecknar ett porträtt av henne.

 

Bok:
Danuta Walesa: Marzenia i tajemnice (Drömmar och hemligheter). Bearbetad av Piotr Adamowicz. Kraków, förlaget Wydawnicwo Literackie, 2011.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".