Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Nationalbiblioteket i Sarajevo
Lör 13 okt 2012 kl 10:45
I höst är det 20 år sedan nationalbiblioteket i Sarajevo brann ner efter att ha beskjutits med serbiska granater från bergen. I slutet av 1800-talet löd Bosnien Hercegovina under Österrike-Ungern och kejsardömets... finansminister hade stora planer för staden Sarajevo. Det största projektet av de dem alla var det som skulle bli stadens stadshus och senare nationalbibliotek. Det byggdes i en så kallad neo-morisk stil, en stil som hämtade inspiration från den islamiska världen - bland annat från Egypten och Andalusien. Det var inte bara ett stycke europisk kulturhistoria som förstördes i augusti 1992 utan av även mängder med unika böcker och manuskript. Idag håller man fortfarande på med återuppbyggnaden som man hoppas ska vara färdig om två år. Marie Liljedahl berättar byggnadens historia.
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Johnny Hallyday – en fransk rockikon Lör 09 dec kl 20:50(9:55 min)

Nyligen dog den franske rockikonen Johnny Hallyday. Därför återutsänder vi ett program om Hallyday från 2008.

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

"Affären Danton" och "Mordet på Marat" Lör 25 nov kl 20:50(9:55 min)

Karsten Thurfjell tar sig an två verk ur världsdramatiken som kretsar kring den franska revolutionen:  Stanisława Przybyszewskas Affären Danton och Peter Weiss Mordet på Marat.

"The French Connection" med Gene Hackman Tor 23 nov kl 04:20(10 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

"Sårad ängel" av Hugo Simberg Lör 18 nov kl 20:50(9:55 min)

En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor. Hör Mats Arvidsson om en redan på sin tid hyllad målning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".